»Sjældent stærk musikdokumentar« – se den rørende ’Amy’ på C More

Vores største spørgsmål efter første sæson ’Mindhunter’ – fra Kansas-morder til kærlighedstwist

Vores største spørgsmål efter første sæson ’Mindhunter’ – fra Kansas-morder til kærlighedstwist
Jonathan Groff og Anna Torv i 'Mindhunter'.

(Spoiler alert: Læs først med, når du har slugt alle ti afsnit ’Mindhunter’).

Første sæson af Joe Penhall og David Finchers ’Mindhunter’ satte scenen for makkerparret Holden Ford (Jonathan Groff) og Bill Tenchs (Holt McCallany) dynamiske samarbejde om at afkode seriemordere og psykopaters komplekse psyke. Men Netflix-serien efterlod også en række uafklarede spørgsmål, som vi håber følges til dørs i næste sæson. Vi kigger nærmere på de mest centrale og kommer med bud på mulige udfald.

1. Har Holden Ford lært sin lektie?

Sæsonens vel nok største cliffhanger var Holden Fords sammenbrud efter et sveddryppende besøg på Ed Kempers hospitalsværelse. Chokanfaldet var kulminationen på Fords erfaringer sæsonen igennem – fra det skrantende kærlighedsforhold til Debbie, til hans fejlagtige involvering i ’kildesagen’ til hans stadigt stigende identifikation med seriemorderne.

Det helt store spørgsmål er, om Ford har lært af sine fejl eller stadig tror, han er Will Graham 2.0. Vi håber, og tror på førstnævnte, for sæson et fungerede klart bedst, inden Ford blev et psykopatnedbrydende geni. ’Mindhunter’ var stærkest, når karaktererne nåede frem til nye erkendelser og afprøvede nye metoder. Mens de sidste par afsnit, hvor Ford har – eller i hvert fald tror, han har – lært at afkode seriemordere på rekordtid, stod mindre skarpt.

Men mon ikke Ford fik bristet sin ufejlbarlighed, da han lå og rallede foran Kempers sygeleje? Det så i al fald ud til, at hans bommerter passerede revy for hans øjne.

2. Hvem er Kansas-morderen – og hvad skal vi med ham?

Det bebrillede Kansas-creep har indtil videre ikke gjort andet end at komme et brev i postkassen, passe sit arbejde som installatør af sikkerhedsalarmer og brænde perverse tegninger af myrdede kvinder i sin baghave.

Og selvom ’Mindhunter’ tager sig god tid, var det ikke lige den krølle på historien, vi havde håbet på. Men Kansasmorder-vignetterne afslører muligvis, hvor ambitiøs Penhall og Finchers nye serie egentlig er.

Mange har allerede afkodet, at han er seriemorderen Dennis Rader, der også arbejdede som servicemand for sikkerhedsfirmaet ADT og ligner den unavngivne karakter på en prik. Rader var aktiv seriemorder i hen ved 30 år, hvor han terroriserede Kansas fra 1974 til 1991. Rader blev først fanget i 2005, og meget tyder på, at ’Mindhunter’ vil følge sagen til dørs og afslutte serien med jagten på den notoriske seriemorder.

Det var FBI-agenten John Douglas, som Holden Fords karakter er moduleret over, der fangede seriemorderen, hvilket han beskriver i sin bog ’Inside the Mind of BTK: The True Story Behind the Thirty-Year Hunt for the Notorious Wichita Serial Killer’, så retningen ligger altså lige for.

Jonathan Groff og Hannah Gross i ‘Mindhunter’.

Annonce

3. Kærlighedsforsoning eller definitivt brud?

Det var ikke meget, Debbie (Hannah Gross) havde at sige i bruddet med Ford. Han brugte sine forhørsteknikker på kæresten og deducerede sig frem til, at hun ville forlade ham, hvorefter han tog valget for hende. Men er Debbie og Fords romance definitivt slut?

Det virker usandsynligt, at Debbie er ude af serien for bestandig. Hun spillede en central rolle i første sæson, og hvis hun skrider, hvordan skal vi så få den nødvendige indsigt i Fords overvejelser i privaten?

Vi tror (desværre – for Holdens privatliv er seriens svageste plottråd) på, at bruddet er midlertidigt, og at det kortvarigt åbner op for, at Ford kan forfølge sin attraktion til Wendy Carr (Anna Torv), som selvfølgelig falder til jorden med et brag. Og så indser han for alvor, at han har brug for Debbie.

4. Hvilke nye seriemordere viser ansigtet?

De store, velkendte seriemordere blev teaset sæsonen igennem. Ford har blæret sig over for lokale politibetjente og sagt, at både Charles Manson og David Berkowitz er på deres interviewliste. Og mon ikke en eller flere af dem finder vej til skærmen i den kommende sæson?

Fincher har selv udtalt, at næste sæson kommer til at koncentrere sig om Atlanta-børnemorderne, som mellem 1979 og 1981 dræbte 28 afroamerikanske børn, teenagere og voksne. Wayne Williams blev dømt for to af mordene og holdt ansvarlig for resten, men han har siden fastholdt sin uskyld.

Men Williams som fokus udelukker ikke nødvendigvis det andet. Hvis serien skal følge sin formel, skal Tench og Ford endnu en gang ud på landevejen og interviewe dømte seriemordere over hele landet, sideløbende med at de opklarer aktuelle sager.

Holt McCallany i ‘Mindhunter’.

5. Er Bill Tenchs søn en seriemorder in spe?

Forhåbentligt ikke! Efter sæsonafslutningen står Bill Tench tilbage som seriens stærkeste karakter, og det skyldes mestendels, at hans indre konflikter kun antydes.

Som tilskuer ved vi, at han pines over sin søns indelukkethed, og den smerte bliver efter alt at dømme kun stærkere, i takt med at han finder ud af, at seriemordernes psykopattendenser startede ved barndommen. Et glimrende eksempel på gode gamle show it, don’t tell it.

Tench har endelig åbnet op for sin kone, så i næste sæson sætter han nok ind og forsøger at redde sit kaotiske familieliv og knytte bånd med sin adoptivsøn.

6. Hvor involveret er Fincher i næste sæson?

David Fincher har været meget inde over første sæson af ’Mindhunter’. Udover at have instrueret tæt på halvdelen af afsnittene har han også fungeret som executive producer. Men det gjorde han også på ’House of Cards’, og der droppede han instruktørgerningen efter første sæson (hvor han instruerede de to første afsnit).

Men ’House of Cards’ var i langt højere grad skaberen Beau Willimons serie, end ’Mindhunter’ er Joe Penhalls. ’Mindhunter’ har været undervejs, lige siden skuespillerinden (og executive producer på ’Mindhunter’) Charlize Theron gav John Douglas’ bog ’Mindhunter’ til Fincher.

Senere blev Joe Penhall, der er krediteret som serieskaber, hevet ind for at styre forfatterrummet, men da Fincher forlod HBO og tog ’Mindhunter’ til Netflix, besluttede instruktøren angiveligt selv at lede forfattergruppen.

Meget kunne altså tyde på, at Fincher fortsat vil være dybt involveret i seriens næste sæson, om end det er uvist, om ’World War Z’-opfølgeren kommer til at begrænse omfanget af Finchers magiske aftryk.

Læs også: ’Mindhunter’: Højde- og lavpunkter i David Finchers Netflix-serie