Oplev Andy Serkins Oscar-værdige præstation i 'Abernes planet: Opgøret'

Danske manusforfattere spidder de stereotype kvinderoller med forrygende manifest

Danske manusforfattere spidder de stereotype kvinderoller med forrygende manifest
Morten Hee Andersen og Simon Sears i 'Herrens veje'.

Det er efterhånden alment kendt, at det kniber med stærke kvinderoller på film og tv. I år har der været exceptionelt få spillefilm med en kvindelig hovedrolle, hvor ‘Darling’ og ‘Du forsvinder’ er to af de eneste, der springer i øjnene.

På Det Danske Filminstitut har man tidligere nedsat udvalg, der skal sikre en større kvinderepræsentation foran og bag kameraet i filmbranchen. Og nu spidder et nyt manifest fra 10 danske manuskriptforfattere alle de fortærskede klicheer, man ser i danske film og serier.

Manuskriptforfatterne fra fagforeningen Danske Dramatikere har lavet en selvhjælpsguide i form af et manifest – ManusFestet, som de kalder det – der giver 40 råd til, hvordan manuskriptforfattere bør skrive kvinderoller (og manderoller, for den sags skyld), hvis de gerne vil have støtte fra Filminstituttet og de danske tv-stationer.

Det inkluderer meget specifikke råd til, hvordan en typisk kvinderolle på film bør se ud. Råd nummer 28 forkynder eksempelvis: »Husk, at hvis din kvindelige karakter er over 40, så skal du huske at tilføje et ‘men stadig lækker’ i karakterbeskrivelsen«.

Kvindens relation til deres mandlige modspil sættes også i fokus i flere af manifestets punkter. Blandt andet lyder råd nummer 18:

»Husk, at ingen mand er for gammel eller for grim eller for tre-dage-på-druk til at få sex. Og at mændene faktisk ofte oplever, at kvinder ud-af-det-blå tilbyder sex, når det lige passer med plottet og/eller et kritisk punkt i mandens identitetskrise«.

Manifestet er lavet i forbindelse med et arrangement, der skulle sætte fokus på kønsklicheer, og hvordan man kan nedbryde dem. Den underholdende og meget rammende guide fortjener at blive læst i sin fulde længde – der er adskillige perler at komme efter.

Soundvenue Forpremiere: Årets mest provokerende og sjove danske film – Christian Tafdrups kønssatire ‘En frygtelig kvinde’ 12. december med besøg af instruktøren selv

Læs også: De stereotype kvinder i ’Herrens veje’ kan blive seriens største problem

Advertisement