»Et spektakulært portræt af en diva« – se filmen om Grace Jones på C More

De internationale anmeldere kalder ’The Last Jedi’ for den bedste Star Wars-film siden ’The Empire Strikes Back’

De internationale anmeldere kalder ’The Last Jedi’ for den bedste Star Wars-film siden ’The Empire Strikes Back’
Flere anmeldere fremhæver Adam Drivers komplekse præstation som den karismatiske satan Kylo Ren 'Star Wars: The Last Jedi'

For mange over hele kloden er den største spænding i julen ikke ensbetydende med, hvad der gemmer sig under juletræet. Nej, det vigtigste spørgsmål er af galaktiske proportioner: Holder ’Star Wars: The Last Jedi’? Svaret er et rungende ja, hvis man skal tro de internationale anmeldelser af Rian Johnsons film.

På Rotten Tomatoes har ’Star Wars: The Last Jedi’ i skrivende stund 93 procent ’friske’ anmeldelser ud af 142, mens den på Metacritic opnår et gennemsnit på 85 procent bedømt ud fra 45 anmeldere. De fleste højtestimerede filmkritikere fra blandt andet Los Angeles Times, The Telegraph, The New York Times, Rolling Stone og Chicago Tribune er alle tæt på eller helt oppe at ringe. Endnu vigtigere er dog, hvad der bliver sagt.

Justin Chang fra Los Angeles Times hører til gruppen af anmeldere, der giver topkarakter til anden del i den nye trilogi om galaksen langt, langt borte. Han siger:

»Med manuskript og instruktion af Rian Johnson er den seriens ottende officielle episode og klart den mest spændende udgave i årtier – den første helt igennem forrygende Star Wars-film siden 80’ernes ’The Empire Strikes Back’. Den benytter Lucas’ originale drøm om at finde et popkulturelt hylster til hans feticher – episke Akira Kurosawa-film, John Wayne-westerns, science fiction-føljetoner – og fuldfører det med sin helt egen nerve og opfindsomhed«.

Matt Zoller Seitz fra Rogerebert.com giver også fuld plade og bekræfter som mange andre spekulationerne om, at publikum har ét eller flere ordentlige twist i vente.

»Det er alt, hvad en fan af Star Wars-film kan ønske sig og lidt til. Selv den type seer, der i løbet af films længde venter på hvert plottwist og galer ’kaldte den!’, når de har ret, kommer højst sandsynligt til kort her«.

Sponsoreret indhold
En præst, en gangster og en kultleder går ind på et hotel
… og deres mørke, mystiske hemmeligheder smuldrer i den stjernespækkede thriller ‘Bad Times at the El Royale’. Find spilletider og billetter her.
Nordisk Film

Mange anmeldere såsom Sarah Stewart fra New York Post glæder sig over, hvordan man med ’The Last Jedi’ har rykket sig videre fra den underholdende, men også meget tilbageskuende ’The Force Awakens’ og skabt »en storslået og dybfølt fortælling med noget til enhver«.

Eric Kohn fra Indiewire mener i sin ’A-’-anmeldelse ligeledes, at det er den bedste Star Wars-film siden den mytiske to’er fra den oprindelige trilogi og hylder instruktør Rian Johnson, der kom fra mindre film som ’Brick’ og ’Looper’, for »evnen til at levere et friskt og engagerende take på dette bæst af et foretagende antyder, at ikke alle åbensindede fortællere bliver korrumperet af Hollywoods mørke side, og nogle giver det endda et nyt håb«.

Mange anmeldere nævner, hvordan Johnson med sin tekniske snilde og fortællelyst er med til at forny universet, og vores forståelse af, hvad en Star Wars-film kan rumme.

Peter Bradshaw fra The Guardian giver fire ud af fem stjerner og synes, plottet er en anelse for indviklet for sit eget bedste, men er dog grundlæggende begejstret, særligt for Adam Drivers portrættering af »den sensuelle, jageriske Satan« Kylo Ren.

Matt Singer fra ScreenCrush taler om, at filmen indeholder »én af de cooleste lyssværdskampe i seriens 40 år«.

Blandt de få negative stemmer finder man Richard Brody fra The New Yorker, der beskylder Rian Johnson for at kvæle charmen og underholdningen med indstuderede twist på twists, mens Roger Moore fra Movie Nation giver den to ud af fem og kritiserer dens »fraværende kærlighed, lille portion patos og ingen ryst-i-sin-grundvold-øjeblikke«.

Om Rian Johnson med ’Star Wars: The Last Jedi’ har lavet dette århundredes ’The Empire Strikes Back’, kan man selv se i de danske biografer i dag.

Læs også: ‘Star Wars: The Last Jedi’: En imponerende bedrift, hvor én stjerne overskygger dem alle

Soundvenue præsenterer: Paul Thomas Andersons mesterlige gennembrud ved sjælden biografvisning 14. december – 20 års-jubilæum på ‘Boogie Nights’

Advertisement