Agentfilm med overskud – se 'Kingsman: The Golden Circle' på C More her

De ti mest hjertevarmende øjeblikke i et rundforvirret 2017

De ti mest hjertevarmende øjeblikke i et rundforvirret 2017
Foto: Beyoncé/Instagram

ÅRET DER GIK Mens det var utroligt nemt at kalde 2016 for et underligt annus horribilis i verdenshistorien præget af flygtningekrise, kunstnerdød og en orange præsident, så er 2017 en meget mere forvirrende affære. Nogle vil mene, at det forgangne år har lavet en ‘hold my beer’ på 2016, men på trods af #MeToo, en overophedning af bizarre historier om Donald Trump, fatale klimaberetninger og Nordkoreas fuldendte atomvåbenprogram, så er vi her endnu. Jorden er ikke gået under og vi har ikke slået hinanden ihjel (vi skal bare holde ud en uge mere, folkens!).

Det er umuligt at sige, om vi er blevet stærkere, dummere eller bare mere grunforvirrede af 2017, men sikkert og vist er det, at der midt i kaosset har været masser af kulturelle momenter, der har fremkaldt fuldkommen uforfalskede følelser af hjertevarme, der indgyder en følelse af, at det hele nok skal gå. Vi har samlet ti af de øjeblikke, der viser, at der stadig er håb for vores lille, åndssvage støvkorn i universet.

1. Viola Davis’ skælvende Oscar-takketale

Den beslutsomhed og sårbarhed som Viola Davis strålede af, da hun modtog sin Oscar for bedste kvindelige birolle, er næsten hjertevarmende nok til at nå med på denne liste. Men det er hendes indledende pointe, der for alvor kvalificerer hende – og hele hendes bundrådne branche.

Hvert år er der takketaler, der forsøger at pinpointe, hvad skuespilfaget er for en størrelse, men Viola Davis’ definition rammer ret tæt på bullseye: »Vi er den eneste profession, der hylder, hvad det betyder, at leve et liv«. Det var et af de få Oscar-øjeblikke, der understregede uddelingens vigtighed.


2. David Harbours fantastiske dundertale

Få uger inden Viola Davis’ leverede sin koncise pointe, havde David Harbour fået hårene til at rejse sig på arme verden over med sin ‘Stranger Things’-takketale til Screen Actors Guild Award. Talen bliver nok bedst husket for Winona Ryders sideløbende live-oversættelse til emojis, men tag lige og lyt til David Harbours dundertale igen. Kuldegysninger! Og smil på læben.


3. Reaktionen på Beyoncé og Jay Z’s tvillinger

Er der noget, der kan få os til at rykke tættere sammen på kloden, som fødslen af en ny messias? Det skulle da lige være hvis messias’ efternavn er Carter Knowles og der tilmed er to af dem.

Familien Carter Knowles skabte en stemning, der vel bedst kan sammenlignes med en digital pendant til befrielsen i 1945, da de 1. februar via Beyoncés Instagram annoncerede, at familien ekspanderede med to.

Det nu nærmest ikoniske billede blev ikke overraskende årets mest populære på Instagram, og viser om noget, at der i skyggen af atomkrigstrusler ikke skal så meget til at tænde et håb for kloden.


4. ‘Wonder Woman’s succes

I et år hvor #MeToo med rette har fyldt rigtig meget, er det svært at gisne om, hvilken varig effekt afsløringerne egentlig vil have. Spændende bliver det, om det vil føre til flere kvindelige hovedroller, stærkere kvindelige karakterer og flere kvinder i instruktørstolene og på direktionsgangene.

I Gal Gadots skikkelse fik vi dog, allerede inden afsløringerne om Harvey Weinstein prikkede hul på den betændte byld, et nyt håb for Hollywood-blockbustere. ‘Wonder Woman’ blev et massivt box office-hit, der – helt uden overseksualisering, kønsstereotyper og damsel in distress – blev den bedst indtjenende superhelte-oprindelseshistorie nogensinde.

Mens filmbranchen stadig er en mandsdomineret rotterede og misogynien siver ud af alle internettets afkroge, så sejrede ‘Wonder Woman’ på trods. Hollywood bør vejre morgenluft.

Sponsoreret indhold
En præst, en gangster og en kultleder går ind på et hotel
… og deres mørke, mystiske hemmeligheder smuldrer i den stjernespækkede thriller ‘Bad Times at the El Royale’. Find spilletider og billetter her.
Nordisk Film

5. ‘Team Hurricane’s indvirkning

Med nogenlunde samme pondus, men langt fra Hollywoods photoshoppede magasinforsider, udgjorde ‘Team Hurricane’ årets danske overraskelse. Der var ikke mange kvindelige, danske hovedroller i år, så ‘Team Hurricane’s all-girl cast var en befrielse. Og samtidig var det første gang, vi så en ny generation af kvinder med en stolt hævet fuckfinger på det store lærred herhjemme.

Men hjertevarmen kommer fra det umanerligt personlige portræt af otte piger, der udstråler en ekstrem dragende selvsikkerhed oven i deres ømhed og tvivl.

Forhåbentlig har vi med ‘Team Hurricane’ kun set første spadestik til et paradigmeskifte i dansk film.


6. Chance the Rappers hårdtslående ‘First World Problems’

Det har på mange måder været Chance the Rappers år. Grammy-uddelingen i starten af 2017 indkasserede ham tre statuetter (som den første uafhængige kunstner nogensinde og tilmed uden at sælge fysiske kopier), han var gæstevært på ‘Saturday Night Live’ og han har fået utroligt meget opmærksomhed for sit omfattende velgørende arbejde.

Men det, der for alvor cementerede hans nerve og står tilbage som hans egentlige sejrsmoment, var da han og Daniel Ceasar uropførte nummeret, der siden kom til at hedde ‘First World Problems’.

Nummeret og ikke mindst deres optræden skaber vished for, at vi med folk som Chance the Rapper i toppen af fødekæden er på vej i den rigtige retning – og at Haven Festival gik glip af et ikon in the making.


7. Public outreach når nye højder

Én af de fremherskende tendenser i det herrens år 2017 var, at de sociale medier i højere grad blev et værktøj til rent faktisk at bringe store Hollywood-stjerner og den gråmelerede pøbel sammen. Vi har set eksempler på Twitter, Reddit og Facebook, hvor en viral historie har affødt følgevirkninger i den virkelige verden.

Det bedste eksempel stod Scarlett Johansson for, da en Reddit-bruger observerede at hans nu 72-årige bedstemor, lignede Scarlett Johansson temmelig meget, da bedstemor Geraldine var 22 år. Det fik Scarlett Johansson til at række ud og invitere sin look-a-like med til premieren på ‘Rough Night’.

Selvfølgelig er det også et marketing-trick, men glæden ved tanken om Scarlett Johansson, der drikker sig fuld med sit tidsforskudte spejlbillede, vækker alligevel uforfalsket glæde her på kontoret.


8. Post Malones kiksede stagedive

Urkomisk. Det er vel den bedste beskrivelse af Post Malones fejlslagne stagedive i september. Malone, der kort efter strøg til tops på den amerikanske Billboard-hitliste med ‘Rockstar’, fik sig noget af et reality check da han kastede sit 22-årige korpus ud over scenekanten.

For succes giver ikke nødvendigvis vinger. Det giver ikke engang fans anledning til at strække armene i vejret for at gribe rapperen/sangskriveren. Til gengæld var de ikke sene til at filme stuntet fra alle vinkler.

Men historiens silver lining er mest af alt Malones meget rockstar-agtige måde at håndtere det på: Med stålsat the show must go on-mentalitet og et stort grill-glimtende smil.


9. Dustins ømme dans med Nancy

Som da Magnus i skam viser sig at have flere facetter end at være det sjove, selvsikre sidekick er én af de sidste scener i ‘Stranger Things’ sæson 2 med til at farve Dustin med mange flere farver, end vi hidtil havde set. Med håret sat op i bedste Steve Harrington-stil personificerer han enhver folkeskoleknægts værste mareridt og en universel grundfrygt for at blive bænkevarmer i livets skolebal i en lille, men rørende scene, der heldigvis ender lykkeligt.


Kjære Coolest fanbase on earth I dag er det en måned siden Skam tok slutt. Jeg har vært så drittlei av å skrive at jeg ikke en gang har orket å skrive en instapost. Men I dag orker jeg, og dere fortjener en takkepost ass, for fyyyfaen – for en tsunami av kjærlighet dere laga på nettet i dagene etter finalen!! Det var så fantastisk å følge med på, og jeg ble så jævlig stolt og rørt. Tusen takk. Tusen takk for alle meldingene dere skriver til meg. Jeg klarer ikke å svare på alt, men jeg ser dere alle sammen. Og tusen, tusen takk for Thankyouskam.com – det er så inspirerende å lese historiene deres <3 *cries in norwegian* Jeg vet fortsatt ikke hva jeg skal gjøre videre, men jeg lover å holde dere oppdatert. Og uansett hva det blir til, så lover jeg å fortsette og fortelle historier til alle som vi høre på. Håper dere har en deilig sommer og at dere aldri slutter å spre kjærlighet helt skamløst omkring dere. <3 (To all the international fans: Sorry for writing in Norwegian, it doesn’t mean I dont love you, it only means I really LOVE that you are learning my tiny language and that you are helping each other translate. I think It’s very beautiful <3

Et opslag delt af julieandem (@julieandem) den

10. Fællesskabet i ‘Skam’s afslutning

‘Skam’ tog vores hjerter med storm, men lige så pludseligt som serien stormede ind på radaren, lige så pludseligt forsvandt den igen. Nu føles det som uendeligt længe siden, vores popkulturelle hjerter bankede for Sana, Noora, Eva, Vilde og Chris, men da det sidste klip var offentliggjort og serien var endegyldigt slut, svælgede den i sjældent set global samhørighed, der uden tvivl har stormet emotionelle mure for alle med tvivl, usikkerhed og følsomhed på sinde.

‘Skam’ sluttede med en følelse af et ungdomsfællesskab på tværs af diagnoser, hudfarve og seksualitet. Hvorvidt norsk fjernsyn nogensinde skaber noget lignende igen er tvivlsomt, men minderne om, hvordan ‘Skam’ skabte en moderne fankultur, kan ingen tage fra os.

Og således opløftet kan du nu gå ind i 2018 med visheden om, at det hele nok skal gå.

Læs også: Musikårets otte bedste tv-optrædener – og to, vi bare gerne vil glemme

Advertisement