’Gunpowder’: Kit Harington kan være stolt af voldsom miniserie om sin 400 år gamle slægtning

’Gunpowder’: Kit Harington kan være stolt af voldsom miniserie om sin 400 år gamle slægtning
4 6
Tv-serie
Hovedforfattere

Kit Harington, Ronan Bennett, Daniel West

Medvirkende

Kit Harington, Peter Mullen, Liv Tyler, Mark Gatiss, Shaun Dooley

Spilletid

Tre afsnit á 60 min.

Premiere

Kan ses på HBO Nordic

1603. England. Pøblen står på bytorvet og glor begejstret op på skafottet. De jubler, da blodet vælter ud af kroppen på dagens første nøgne kætter, der nægter at tilstå, før bødlen endeligt placerer den sidste og dræbende tunge jernklods over hendes spinkle krop. En rå skæbne, men alligevel er hun heldig.

Dagens næste indslag byder på en god gang hanged, drawn and quartered. Først dingler den unge kætter i galgen, indtil struben næsten knuses af det stramme reb. Blot for herefter at få sprættet maven op og i sit livs sidste sekunder se sine egne indvolde blive flået ud og vist frem for de hujende tilskuere, der sejrende fyrer armene i vejret under finalespurten, hvor kætterens lemmer adskilles fra kroppen ved fire øksehug og det afhuggede hoved spiddes fast på en pæl – som et protestantisk trofæ og symbol på kongerigets sejr over de katolske forrædere.

Den appetitlige julehygge er sikret her i bare det første kvarter af den BBC-producerede miniserie ’Gunpowder’, hvor familiemedlemmer står blandt pøblen og magtesløse ser deres nærmeste blive slagtet i ordets bogstaveligste forstand på skafottet. ’Gunpowder’ handler om hævn, og som titlen antyder, skal den udføres ved det såkaldte Gunpowder-plot, hvor historiske rebeller som Guy Fawkes og Robert Catesby planlagde at snigmyrde King James I ved at sprænge det britiske parlament i luften med sort krudt.

’Game of Thrones’-stjernen Kit Harington har været med til at skabe serien og givet sig selv hovedrollen som den katolske helt Catesby, som han utroligt nok faktisk nedstammer fra – han er født Christopher Catesby Harington.

Mark Gatiss i ‘Gunpowder’.

Men det er hverken Harington eller de andre kendte ansigter som Tom Mullen og Liv Tyler i rollerne på de godes side, der løber med opmærksomheden, men derimod skuespillerne på rollelisten som de lede protestanter. Mark Gatiss er decideret eminent som den sleske satan Robert Cecil, der sidder til bords med kongen og rådgiver ham som en slags modbydelig, middelalderlig spindoktor, når han ikke med et ophidset smil på læben afgør i flere sekvenser, hvilke af kongerigets fanger der skal på visit i torturkælderen og på grusomste vis afhøres for at finde frem til de katolske oprørere.

Den noget mere ukendte skuespiller, Shaun Dooley, stjæler dog allermest billedet i rollen som King James’ ypperste håndlanger William Wade, der i den spændende åbningssekvens anholder de to første katolikker, der ender på skafottet.

Desværre holder ’Gunpowder’ ikke den samme sprudlende damp oppe i samtlige tre timer, men byder alligevel på et medrivende niveau hele vejen igennem. I almindelighed også med et utrolig flot produktionsdesign og en umiddelbart ganske troværdig dialog fuld af sprogets gamle gloser – og i særdeleshed på grund af det stærke ensemble, der er samlet til det relativt store persongalleri.

Kit Harington kan i hvert fald sagtens være stolt af sin hyldest til sin 400 år gamle slægtning.

Anmeldt på baggrund af alle tre afsnit.

Læs også: De bedste tv-serier i 2017 – top 10-1

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.