Fem animationsfilm, du skal se på VOID 2018

Fem animationsfilm, du skal se på VOID 2018
Blandt andet sci-fi-klassikeren 'Akira' vises på årets VOID-festival.
Den københavnske animationsfilmfestival VOID er netop skudt i gang, og over de næste ni dage kan vi se frem til både nye og gamle eksempler på, hvorfor animation er meget andet end ’Disney Sjov’ og ’Cirkeline’. I den anledning har vi udvalgt de fem film fra programmet, vi glæder os mest til.

1. ‘Akira’

Katsuhiro Ôtomos filmatisering af sin egen klassiske sci-fi-manga ’Akira’ bragte i 1990’erne for alvor anime til Vesten. Filmen har fået endnu større klassikerstatus end forlægget, og det er der ikke noget at sige til. Den er kendt for sin vilde detaljerigdom, sit eksperimenterende soundtrack og action i massevis.

’Akira’ foregår i den dystopiske storby Neo-Tokyo, som blev bygget efter det oprindelige Tokyos udslettelse. En rebelsk motorcykelbande lever på kant med loven, men kommer i meget større forviklinger, da bandemedlemmet Tetsuo bliver bortført af militæret. Der foretages eksperimenter på ham, som vækker kræfter i ham, han ikke selv kan styre. Barndomsvennen Kaneda må forsøge at stoppe ham.

Efter ’Akira’ var Ôtomo medinstruktør på ’Metropolis’, som kan ses på VOID 1. februar.

’Akira’ vises 2. februar i Cinemateket – læs mere HER.

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.

2. ’When the Wind Blows’

Jimmy T. Murakamis ’When the Wind Blows’ er mindre actionpacked end ’Akira’, men den præsenterer ligeledes et sortsynet fremtidsbillede. Lavet i 1986 er den et resultat af samtidens atombombefrygt.

Filmen følger det ældre ægtepar Jim og Hilda, som forbereder sig på en atomkrig, der synes at være lige rundt om hjørnet. Efter at have overlevet den første detonation, forsøger de at fortsætte så normal en hverdag som muligt, men omgivelsernes radioaktive stråler gør dem syge, og de afkræftes langsomt, mens de venter på hjælp.

Lydsiden prydes af originalmusik fra både Roger Waters og David Bowie.

’When the Wind Blows’ vises 2. februar i Gloria – læs mere HER.

3. ’Release from Heaven’

Når en film både har vundet en pris (’Animation That Matters’) på Cannes og er blevet forbudt i hjemlandet, bliver man næsten nødt til at se den. Iranske ’Release from Heaven’ følger en kostskolelærerinde og hendes elever, der må flygte fra bomber i et krigshærget land. Lærerinden fortæller børnene fantastiske historier for at berolige dem, og løbende smelter fantasi sammen med virkelighed.

’Release from Heaven’ vises 30. januar i Cinemateket. Efterfølgende vil der være Q&A over Skype med filmens producer Seyed Vahid Olyaee – læs mere HER.

4. ’Louise by the Shore’

Med associationer til den kendte Robinson Crusoe-fortælling handler franske ’Louise by the Shore’ om den aldrende Louise, som efterlades i en mennesketom badeby over vinteren. I sin ensomhed får hun selskab af hunden Pepper, som hun gennemgår minder fra sit lange liv sammen med.

Hvis man vil ruskes igennem af en ordentlig actionbasker, er dette altså ikke filmen at gå til. Med den rette tålmodighed kan man til gengæld lade sig indhylle af filmens smukke pastelfarver og lydsporets klassiske musik, som passer til det magelige tempo.

’Louise by the Shore’ vises 1. februar i Cinemateket – læs mere HER.

5. ’Cleopatra’

Den x-ratede 1970’er-film ’Cleopatra’ er en meget speciel oplevelse. Filmen starter i et sci-fi-univers, hvor tre hovedpersoner sendes tilbage i tiden for at belyse en gruppe ondsindede rumvæseners ’Cleopatra-plan’. De ankommer til Ægypten, samtidig med at Cæsar forsøger at erobre landet, hvilket giver en hel del sammenstød.

’Cleopatra’ er en vanvittig filmatisering af legendariske Osamu Tezukas manga af samme navn. Han agerer også medinstruktør på projektet, der stikker i alle retninger.

’Cleopatra’ vises 27. januar i Gloria – læs mere HER.

Sponsoreret indhold
Har du nerver til en ny omgang ’True Detective’?
Se Mahershala Ali brillere i den intense sæson 3 på HBO Nordic.
HBO Nordic
Advertisement