Handicapforening kritiserer Joaquin Phoenix i kørestol: »Stødende mod handicapsamfundet«

Handicapforening kritiserer Joaquin Phoenix i kørestol: »Stødende mod handicapsamfundet«
Joaquin Phoenix og Jonah Hill i 'Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot'

I går bragte vi den første trailer til Gus Van Sants Sundance-deltager ‘Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot’. En af vor tids største skuespillere, Joaquin Phoenix, er hensat til en kørestol i hovedrollen som den virkelige tegneserieforfatter John Callahan, der blev lam i livet som 21-årig. Mesterligt skuespil eller ej, så føler særligt én gruppe sig krænket over præmissen.

Ruderman Family Foundation, der er den førende stemme for inkludering af fysisk handicappede i USA, mener, »at det var en fejl af Gus Van Sant at caste Joaquin Phoenix« til at spille John Callahan, og at »det er stødende mod handicapsamfundet«, beretter Indiewire.

»Tiden er inde for underholdningsindustrien til at holde auditions og caste skuespillere med handicap til at spille bærende roller, der portrætterer folk med handicap«, siger foreningens præsident, Jay Ruderman, i en officiel udmelding.

Filmhistorien er fyldt med skuespillere, der har spillet karakterer med mobilitetproblemer, og flere har, som Robert Downey Jr. nævner i et kendt citat fra ‘Tropic Thunder’, vundet priser på det. Daniel Day-Lewis i ‘My Left Foot’ er et klassisk eksempel, og herhjemme skal man ikke længere tilbage end sidste år, hvor Elliott Crosset Hove var overbevisende muskelsvindramt i den morsomme ‘Muskelsvindler’.

Ruderman Family Foundationer betragter handicappede som den største minoritet i USA og forlanger i trit med andre minoriteter en mere politisk korrekt bevidsthed om repræsentationen af handicappede på film.

»Idet vi går ind i 2018, finder det amerikanske samfund det ikke længere acceptabelt for hvide skuespillere at spille sorte, asiater eller latinamerikanske karakterer. Det er lige så uacceptabelt og stødende, når sunde og raske skuespillere bliver castet usandfærdigt til roller med handicap«.

Ruderman Family Foundation var tilsvarende ude med riven sidste år, da David Gordon Greens ‘Stronger’ havde premiere. I den spiller Jake Gyllenhaal hovedrollen baseret på Jeff Baumans autentiske historie, hvor han fik sprængt begge ben af under terrorangrebet under Boston Marathon i 2013.

Læs også: Se Joaquin Phoenix som slacker i kørestol i trailer til Gus Van Sants ’Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot’

Annonce