Vinder ’The Square’ en Oscar på søndag?

Vinder ’The Square’ en Oscar på søndag?
Claes Bang i 'The Square'.

Uden vores efterhånden vante danske Oscar-nominering i kategorien for bedste ikke-engelsksprogede film kipper vi ved søndagens uddeling i stedet med klaphatten for den næstbedste mulighed: En svensk film med behørige danske islæt.

’The Square’ har som bekendt danske Claes Bang i hovedrollen, Christopher Læssø i en birolle, og så er den co-produceret med danske penge.

Men har Ruben Östlunds sublime satire om en selvgod museumskurators moralske depravation en chance for at løbe med den gyldne statuette ved søndagens uddeling i Dolby Theatre? Vi lægger fordele og ulemper på vægtskålen.

Hvad taler for en ’The Square’-sejr?

Det er der faktisk en hel række faktorer, der gør. På det helt overfladiske plan er ’The Square’ den film, som trækker sig mest opmærksomhed på dens credits alene. En af tidens hotteste skuespillere, Elisabeth Moss, har en fin birolle flankeret af Dominic West fra ’The Affair’ og ’The Wire’ i en lille rolle. Östlund er desuden efterhånden et velkendt navn i USA’s filminderkredse, hvor hans forrige film, ’Force Majeure’, blev et hit – og i øvrigt (uforståeligt for mange) snydt for en Oscar-nominering, hvilket bestemt kommer ham til gode denne gang.

Kendte navne vinder ikke i sig selv Oscar-priser, men første skridt er, at Akademi-medlemmerne faktisk får set filmen. De fleste skal se de nominerede på tilsendte screeners i hjemmebiografen, og her vil det formodentligt være nemmere for mange at tage sig sammen til at se den glamourøse ’The Square’ frem for en mørk og kold russisk film om et barns forsvinding som ’Loveless’.

‘The Square’-holdet i Cannes – en forsmag på reaktionen, hvis de vinder en Oscar i den kommende weekend? (Foto: Matthias Nareyek/Getty Images)

På et andet overfladisk parameter trækker det op, at filmen har vundet Guldpalmen i Cannes – et kunstnerisk stempel, der gør den til et acceptabelt cineastisk valg for de af akademimedlemmerne, der i denne kategori gerne vil vise, at de forstår og anerkender andet end amerikansk mainstream.

At filmen udstiller kulturbranchens hykleri – såvel prætentiøs kunst som de gode intentioners hulhed – i, kan også blive en fordel. Mange filmbranchemedlemmer vil kunne genkende satiren – naturligvis ikke fra dem selv, men på vegne af alle deres kolleger!

Hvad taler imod en ’The Square’-sejr?

’The Square’ spiller umiddelbart ikke helt så entydigt fantastisk blandt nogle amerikanske pundits, som den gør her i Skandinavien. Bevares, filmen har fået mange lovord med på vejen, men der er også dem, der finder det problematisk, at det (ifølge dem) er svært at sympatisere med Claes Bangs hovedkarakter. Han er glat og usympatisk, fremføres det. Filmen har således en beskeden score på 72 procent positive anmeldelser både blandt Rotten Tomatoes ‘top critics’ og på Metacritic.

At filmen stikker i mange retninger – og dyrker digresserende scener uden direkte forbindelse til hovedplottet – kan også bevirke, at nogle akademimedlemmer føler, at de holder filmen ud i for strakt arm til at stemme helhjertet op omkring den. Distance er en væsentlig del af Ruben Östlunds originale observerende metode, men de fleste af de seneste mange års Oscar-vindere i denne kategori er bestemt mere følelsesmæssigt udmagrende oplevelser.

I forlængelse heraf kan ’The Square’ også tænkes at være for satirisk og sjov til at tage sejren hjem. Det er som regel alvorstunge film, der dominerer Oscar, især i kategorien for udenlandske titler, der giver akademimedlemmerne mulighed for at vise, at de forstår den dybsyndige, uudgrundelige europæiske filmkunst. Tænk blot på vindere fra de seneste år som ’Son of Saul’, ’Ida’ og ’Amour’.

Men hvad med konkurrenterne?

Det, der taler mest imod en Oscar til ’The Square’, er dog naturligvis, at den… ikke er den eneste nominerede. Og blandt konkurrenterne er der netop en række film, som tilbyder den slags opslugende emotionelle (ikke at forveksle med følelsesmanipulerende) oplevelser, som Akademiet er til falds for.

Chiles glimrende ’En fantastisk kvinde’ er eksempelvis et medrivende karakterstudie, der mere straightforward fortæller om en transkønnet kvindes mange udfordringer i kølvandet på hendes mands død. Ruslands førnævnte, mesterlige ’Loveless’ har mere end nogen anden film usympatiske hovedpersoner i centrum, men alligevel er man dybt berørt af det nyrige skilsmisseramte forældrepars eftersøgning af deres bortkomne søn. Et barns sikkerhed bonger bare hårdt ud på emo-barometeret.

Danielle Vega i ‘En fantastisk kvinde’.

Den libanesiske ’The Insult’ foregår ikke blot i det altid betændte Mellemøsten (lidt politisk tæft skader bestemt ikke i denne kategori), men udfolder også en suspenseladet historie om et banalt skænderi, der får alvorlige konsekvenser.

Meget mindre følelsesdrevet er Ungarns drømmeriske ’On Body and Soul’, der måske i stedet er et mere konventionelt bud end ’The Square’ på en europæisk hardcore-arthousefilm, hvis det er den slags, akademiet leder efter (det er det formentlig ikke – filmen er nok feltets mindst sandsynlige vinder).

Så… hvem vinder?

På sitet Goldderby, hvor en lang række amerikanske Oscar-eksperters forudsigelser er samlet, har ’The Square’ de næstbedste odds – kun overgået af Sebastian Leilos ’En fantastisk kvinde’. Den chilenske film må anses som favorit.

Dels har den med sin historie om en transkønnet – spillet af en (fabelagtig) transkønnet skuespiller, Daniela Vega – en stærk kampagne-udenomsfortælling, der rammer tidsåndens aktuelle fokus på mangfoldighed. Dels distribueres den i USA af Sony Picture Classics, der om nogen ved, hvordan man skærer en Oscar-kampagne, og som da også har givet filmen amerikansk premiere i perfekt tid til stemmeafgivelsen, 2. februar. Og dels har filmen den feltets mest tilgængelige og letafkodelige fortælling, der uden på nogen måde at virke fortærsket eller fortænkt både er rørende og oprørende, to afgørende kvaliteter i Oscar-sammenhæng.

Samtidig skal det dog indvendes, at kategorien for bedste ikke-amerikanske film er den mest uforudsigelige overhovedet. Der er ingen forudgående priser, som giver en seriøs indikation af, hvilken vej vinden blæser (ved Golden Globe vandt tyske ’In the Fade’ således – til Oscar er den slet ikke nomineret), og det er mildest talt ikke den kategori, hverken akademimedlemmer eller amerikanske medier har størst fokus på. Det er derfor svært at fastslå med nogen form for sikkerhed, hvilke film der for alvor bjergtager akademiet – og hvilke de overhovedet får set.

Bundlinjen må være, at ’The Square’ ikke kan anses som favorit. Men den er en stærk outsider.

Læs også: Det notoriske Oscar-backlash forvandler favoritter til prygelknaber – også i år

Se hele vores Oscar-dækning HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af