Efter flere dage på pinebænken: Lars von Trier tilbage på Cannes-festivalen – men i yderposition

Efter flere dage på pinebænken: Lars von Trier tilbage på Cannes-festivalen – men i yderposition
Lars von Trier under Cannes-festivalen i 2011 med sin »FUCK«-tatovering på knoerne.
Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

De seneste dage har der tilsyneladende været ophedede diskussioner i Cannes-festivalens indercirkler, om Lars von Trier skulle tages til nåde, efter han for syv år siden blev erklæret persona non grata som følge af sine omdiskuterede nazi-udtalelser på pressemødet i forbindelse med ‘Melancholia’.

Efter alt at dømme ønskede Cannes-chef Thierry Fremaux og festivalpræsident Pierre Lesucure Trier tilbage med instruktørens nye film, ‘The House That Jack Built’, men det krævede åbenbart en vis overtalelse af andre centrale aktører bag scenetæppet.

I sidste ende lykkedes de to herrer dog med deres mission. Festivalen har netop annonceret, at Triers seriemorderfilm er udtaget, om end der er et alvorligt ‘men’: Filmen er udtaget uden for konkurrence – og altså uden for Guldpalme-kampen – hvilket er en noget mindre prestigefyldt position for instruktøren, som ellers altid har været i hovedkonkurrencen med sine film.

Alligevel kan man ånde lettet op på Zentropa, hvor man utvivlsomt har holdt vejret, efter filmen blev vist for festivalen i Danmark for en rum tid siden, men den alligevel ikke kom med, da hovedparten af programmet blev offentliggjort i sidste uge. Zentropa har timet filmens tilblivelse op mod en Cannes-udtagelse.

‘The House That Jack Built’ tager afsæt i USA i 70’erne og følger den højintelligente seriemorder Jack (Matt Dillon) over en periode på 12 år, hvor han forfiner sin metode, men også tager større chancer med politiet i hælene. Filmen er fortalt fra Jacks perspektiv, og undervejs hører vi hans tankestrømme og refleksioner via en samtale med den mystiske Verge (Bruno Ganz), hvilket fører til associative afstikkere, såkaldte digressioner, som Trier også gjorde brug af i ‘Nymphomaniac’.

I vores store interview med ham fra sidste år nævnte han blandt andet, at der er et afsnit om store ikonmagere fra historien, heriblandt Hitler. På rollelisten ses ud over Dillon og Ganz Uma Thurman, Riley Keough, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl og Marijana Jankovic.

Med ‘The House That Jack Built’ gør den 61-årige mester comeback på verdens mest prestigefyldte festival, som han har haft et symbiotisk forhold til siden debuten ‘Forbrydelsens element’, der blev udtaget til hovedkonkurrencen, efter den legendariske daværende festivalchef Gilles Jacob besøgte Danmark for at finde ud af, om der skete noget spændende i landets filmkunst.

I alt har Trier haft verdenspremiere på 10 af sine film, hvilket vil sige alle på nær den dansksprogede komedie ‘Direktøren for det hele’, ‘De fem benspænd’ (som han lavede med Jørgen Leth) og hans seneste, ‘Nymphomaniac’. Han vandt Guldpalmen i 2000 for ‘Dancer in the Dark’ og jurypriser for både ‘Europa’ og ‘Breaking the Waves’.

Det er altid en af hovedattraktionerne på festivalen, når Triers nye værk får verdenspremiere, og også ‘The House That Jack Built’ kommer garanteret til at dele vandene. I hvert fald skulle den indeholde flere meget voldsomme scener, og det er måske filmens provokerende natur, der har placeret den uden for konkurrence, som vi også så det med Gaspar Noés pornografiske ‘Love’ for et par år siden.

Det er til gengæld stærkt tvivlsomt, om Lars von Trier stiller op til det ellers faste pressemøde med erfaringerne fra 2013 taget i betragtning.

Læs også: Lars von Trier løfter sløret for sit kommende filmprojekt – danske skuespillere i kikkerten

Læs også: Stort interview med Lars von Trier om Årtusindets Film, ‘The House That Jack Built’ og meget mere

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.