Mads Mikkelsen i Cannes om Lars von Trier-gate: »Et rædselsvækkende karaktermord«

Mads Mikkelsen i Cannes om Lars von Trier-gate: »Et rædselsvækkende karaktermord«
Mads Mikkelsen spiller hovedrollen i 'Arctic', der vises uden for konkurrence i Cannes.
Foto: Andreas Rentz/Getty Images

CANNES FILM FESTIVAL: De to største danske stjerner på årets filmfestival i Cannes er uden sammenligning Mads Mikkelsen og Lars von Trier, der begge har haft et tæt forhold til festivalen gennem karrieren.

Mikkelsen vandt således skuespilprisen for ‘Jagten’ i 2012 og sad i juryen i 2016, mens Trier har haft næsten alle sine film med i hovedkonkurrencen siden debuten i 1984 og nu som bekendt vender tilbage med ‘The House That Jack Built’ – dog uden for konkurrence, efter det i festivalkulisserne blev diskuteret intenst, om Trier skulle tages til nåde for sine berygtede naziudtalelser på en pressekonference i 2011.

Dansk films største skuespilstjerne og største instruktør har aldrig arbejdet sammen, men kender hinanden godt, og da jeg lørdag eftermiddag møder Mads Mikkelsen til et interview om hans Cannes-aktuelle film ‘Arctic’, er han heller ikke bleg for at komme sin landsmand til forsvar, da jeg spørger, hvad han tænker om, at Lars von Trier har fået ophævet sin persona non grata-status ved årets festival.

»Jeg kender Lars. Og jeg ved med sikkerhed, at han ikke er nazist. Jeg ved, at Lars laver jokes, som nogle finder sjove, og andre ikke gør. Nogle af dem forstår jeg, nogle af dem forstår jeg ikke. Og det var et rædselsvækkende karaktermord, der udfoldede sig lige foran mine øjne. Og jeg kunne ikke begribe, at det politiske korrekthedsstyre var kommet til Frankrig«, siger Mads Mikkelsen og fortsætter med reference til Triers udtalelse om, at han »forstår Hitler«:

»Det er en mand, der hævder, at for at portrættere en karakter skal man forstå en karakter. Og det er det, der er vores arbejde. At sige det og blive diskvalificeret, er galskab. Hvis han sagde noget, der var frygteligt, ville jeg bakke op og bakke ud (…). Men i min verden talte han som en sand Lars von Trier om at for at portrættere noget som filmskaber, må man forstå det. Og hvem kan ikke være enig med det? At han gør det klodset, er en anden ting. Enhver journalist i det rum ved, at han er klodset – og de faldt for det, og jeg forstår det ikke. Det var en skrækkelig ting, der skete, og jeg er glad for, at han er tilbage. Det betyder ikke, at folk skal kunne sige, hvad de vil, og ikke få straffen, men det var ikke tilfældet her«.

Da du var med i juryen for to år siden, diskuterede du det så med Thierry Fremaux og Cannes-ledelsen?
»Nej, det gjorde jeg ikke. Men jeg tror ikke, at det var Thierrys beslutning alene. Man ser, hvordan ting eskalerer rigtigt hurtigt i de her dage. Og jeg synes, det er fint, hvis man som festival laver et statement, hvis der er grund til det. Men folk, der kender Lars – og det gjorde de alle – ved, at det ikke var det, han mente. Man kan anklage ham for at være kluntet – men ikke det andet«.

Lars von Triers ‘The House That Jack Built’ får verdenspremiere mandag aften under Cannes-festivalen – og tirsdag morgen for pressen. Mit fulde interview med Mads Mikkelsen kan læses, når ‘Arctic’ får dansk premiere.

Læs også: Cannes-highlights dag 4 – Mads Mikkelsen, hvad er det dog, du udsætter dig selv for?

Læs også: The Guardians karaktermord på Lars von Trier er forsmædeligt

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold