Oscar-vinders nye film er en stærk kandidat til årets smukkeste – se traileren

Polske Pawel Pawlikowski laver film, hvor man har lyst til at hænge hver enkelt billede op på væggen. ‘Ida’, som vandt en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film i 2014, var et komplekst sort-hvidt drama om en nonne, der i 1960’erne opdagede en dyster familiehemmelighed.

Og nu vender Pawlikowski, der er uddannet fra og bor i England, tilbage med endnu et guddommeligt smuk fortælling i kvadratisk billedformat og gnistrende monokrom.

Jeg havde ‘Cold War’ med på min top 10 over de bedste film på den netop overståede Cannes-festival, hvorfra Pawlikowski gik hjem med instruktørprisen. Det er en historie om musiklederen Wiktor, der forelsker sig hovedkulds i en af de sangere, Zula, der kommer til audition på hans kor. Man følger deres forhold over en årrække, hvor de ikke kan leve sammen, men også har svært ved at undvære hinanden – på baggrund af et Polen og Europa, der prøver at finde sig selv efter Anden Verdenskrig.

Ikke mindst er det en gennemmusikalsk film, fra åbningsdelens uimodståelige traditionelle folkesange til den parisiske jazz, der følger senere.

‘Cold War’ får dansk premiere 22. november.

Læs også: De 10 bedste film på årets Cannes-festival – rangeret