Spike Lee kalder Trump for en »motherfucker« på pressemøde i Cannes

Spike Lee kalder Trump for en »motherfucker« på pressemøde i Cannes
Adam Driver, Spike Lee og John David Washington til pressekonference for filmen 'BlacKkKlansman' i Cannes.
Foto: Sebastien Nogier/EPA Pool/Getty Images

Spike Lee er ikke en filmskaber, der holder sig tilbage fra at stikke hånden i den politiske hvepserede.

Sålunde naturligvis heller ikke på et pressemøde i Cannes i dag, hvor instruktøren og hans skuespillere svarede på spørgsmål om filmen ’BlacKkKlansman’, om en sort undercoverbetjent, der infiltrerer Ku Klux Klan. Her kaldte Lee blandt andet den amerikanske præsident Donald Trump for en »motherfucker« i en tirade, der varede adskillige minutter, og refererede til Trumps manglende afstandtagen fra højreekstremister efter de voldelige protester i Charlottesville i 2017, hvor en kvinde mistede livet.

Her et uddrag af instruktørens enetale til de forsamlede journalister:

»Vi har den her fyr i Det Hvide Hus – jeg vil ikke engang sige hans fucking navn – som stod overfor et skelsættende øjeblik ikke blot for USA, men for verden (efter Charlottesville, red.), og den motherfucker havde mulighed for at sige, ’Vi står for kærlighed, ikke had’. Men den motherfucker tog ikke afstand fra den motherfucking Klan, højreekstremisterne og de nazi-motherfuckers. Han kunne ellers have sagt; ’USA er bedre end det’.

USA er bygget på massedrab på landets oprindelige befolkning og slaveri. Det udgør USA’s fundament. Som min Brooklyn-bror Jay-z ville sige: ’Facts’. Vi vender os mod vores ledere i håbet om, at de vil guide os og træffe moralske beslutninger, men jeg må bare sige, at det ikke kun er i USA, hvor det ikke længere giver nogen mening. Det her højredrejede shit er over hele verden, og vi bliver nødt til at vågne. Vi kan ikke forblive tavse. Det er ikke en sort, hvid eller brun sag. Det handler om alle.

Vi bor alle på den samme planet, og den her fyr i Det Hvide Hus har koderne til atomvåben. Det tænker jeg på, hver aften når jeg går i seng. Jeg har endda set mappen, der indeholder koderne. Min hustru og jeg holdt en velgørenhedsmiddag for præsident Obama i hans anden valgperiode, og jeg så mappen i bilen. Det er ikke science fiction. Det shit er virkeligt. Og nu har den her motherfucker koderne.

Min film er et wakeup-call fordi vi alle går rundt med hovedet i skyerne, mens alle de her ting sker, og ’fake’ bliver udnævnt til den nye sandhed. Jeg ved i mit hjerte, at vi står på den rigtige side af historien med filmen«, sagde Lee på pressemødet, hvor journalisterne fra hele verden mødte hans ord med klapsalver.

Herefter tilføjede instruktøren med et smil:

»Beklager bandeordene. Det shit der foregår, giver en lyst til at bande«.

Læs også: Se traileren til Spike Lees skarpe ’BlacKkKlansman’ med John David Washington og Adam Driver

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.