Jay-Z og Beyoncé sætter spot på afrikansk filmperle – men modtager kritik for det

Jay-Z og Beyoncé sætter spot på afrikansk filmperle – men modtager kritik for det
Jay-Z og Beyoncé i promovideoen til deres 'On the Run II'-turné.

Ægteparret Beyoncé og Jay-Z er som bekendt i gang med deres storstilede fælles ’On the Run II’-turné, som bringer dem til Danmark på lørdag. Da de mange koncertdatoer blev annonceret i marts, lagde mange nok ikke mærke til, at hr. og fru Carter samtidig refererede til en senegalesisk 70’er-arthouse-film.

The Guardians Ryan Gilbey påpegede i går, at det album-aktuelle par i deres promoveringsvideo og -billeder ganske tydeligt har ladet sig inspirere af filmen ’Touki Bouki’, instrueret og skrevet af afdøde Djibril Diop Mambéty.

På de sort-hvide billeder sidder Jay-Z og Beyoncé på en motorcykel, der har et stort oksekranie med dertilhørende gevir spændt fast på styret. Det samme gør hovedpersonerne i ’Touki Bouki’, der betyder ’Hyænens rejse’.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et opslag delt af Beyoncé (@beyonce) den

Fortællingen følger kodriveren Mory og hans kæreste Anta, der drømmer om at flygte fra Dakars fattige kvarterer til Paris. De tager ufine metoder i brug for at samle nok penge sammen til rejsen, men kolonialismestyret holder Mory fast i slummen.

Filmen fik oprindeligt premiere på Cannes-festivalen i 1973, hvor den modtog den internationale kritikerpris. For cirka 10 år siden kom der nyt fokus på filmen, da Martin Scorsese restaurerede den som en del af sit ’World Cinema Project’. Den anses for at være den første afrikanske arthouse-film, der bevæger sig væk fra realismegenren og for alvor leger med filmsproget.

I 2013 udkom dokumentaren ’A Thousand Suns’, der følger hovedrolleindehaveren Magaye Niang 40 år efter ’Touki Bouki’s oprindelige premiere.

»Det er deprimerende og fascinerende på samme tid – mainstream-kulturens ubærlige lethed«, siger instruktøren bag, Mati Diop, til det franske medie Libération om Beyoncé og Jay-Z’s reference til ’Touki Bouki’.»Det ser ud, som om en art director har vist dem billedet, og at ingen har bekymret sig om, hvilken kunstnerisk og politisk historie der er bag«.

Organisationen Africa.Film var glade for referencen, men udtrykte samtidig på Twitter deres beklagelse over, at stjerneparret ikke krediterede forlægget.

Alt andet lige vil Jay-Z og Beyoncés indflydelse dog sandsynligvis medvirke til, at flere får set filmen.

Læs også: Her er ALT, hvad du skal vide om Beyoncé og Jay-Z’s nye fællesalbum ’Everything is Love’.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af