’Ghoul’: Ny horrorserie på Netflix er en potent lækkerbisken

’Ghoul’: Ny horrorserie på Netflix er en potent lækkerbisken
'Ghoul'
5 6
Tv-serie
Hovedforfatter

Patrick Graham

Medvirkende

Radhika Apte, Manav Kaul, Mahesh Balraj

Spilletid

3 afsnit a 45 minutter

Premiere

Kan ses på Netflix

Horror er ikke ligefrem det første, man forbinder med Indien. Men horror-renæssancen, som har lagt sig tungt over kloden de seneste par år, er nu også kommet til Bollywoods land.

I en klassisk, nært dystopisk fremtid bliver befolkningen holdt i et jerngreb af et fascistisk regime, der i bedste ’1984’-stil (bogafbrænding og detentionslejre) kæmper den ’gode’ kamp for at alle borgere bliver sande patrioter.

En af disse er den nyuddannede forhørsleder Nida Rahim (Radhika Apte), der bliver udstationeret til en lejr, som ledes af den lettere fordrukne Oberst Dacunha (Manav Kaul). Med en næsten for tilfældig timing bliver styrets fjende nummer 1, terroristen Ali Saeed (Mahesh Balraj), indlogeret i de gustne fængselsceller, hvorefter et rent horror-inferno tager fat.

Det titulære ghoul refererer til et monster fra arabisk mytologi, og netop den religiøse strid mellem det hinduistiske regime og de muslimske oprørere er, hvad der driver det første afsnit, hvor der er skruet ned for uhyggen i forhold til de næste to. Til gengæld er menneskets brutalitet i fokus, og især Nidas loyalitet over for det styre, hun så gerne vil være en del af, bliver sat på indtil flere prøver – kompliceret af, at hun selv er muslim, og at hendes far er en lettere anti-autoritær underviser.

På grund af hendes tro har flere af hendes med-soldater absolut ingen tiltro til hende. Paranoiaen sejler ned af de blodsøbede vægge – for hvem kan man stole på?

Instruktør og forfatter Patrick Graham har tydeligvis skævet til Carpenters ’The Thing’. Heldigvis lykkes han langt hen ad vejen. Den gradvise eskalering af grusomheden i hvert afsnit serveres med noget nær isende perfektion. Skudhuller og arrede mænd i de andre fængselsceller i fangekælderen vidner om, hvor hensynsløse mennesker kan være, når de vil gøre noget for en sag, de mener er større end dem selv. Skyldfølelsen kan enten gemmes væk i en lille lukket kasse eller hænge over én som en skygge. For Nida gælder det sidste.

’Ghoul’ lægger sig op ad en af de klassiske horrorklichéer om det onde som inkarnation af karma, der skal skabe balance på Justias retfærdighedsvægt. Men forankringen i den lokale kultur (Indien bliver ikke specifikt nævnt, men det er tydeligt, hvor vi er i verdenen) giver nogle interessante twist på de ellers gennemtærskede horror-elementer. Og så er ’Ghoul’ helt elementært stadig rig på uhygge og blod.

Radhika Apte i ‘Ghoul’.

Radhika Apte leverer en pragtpræstation i den alt dominerende hovedrolle. Hun er den moderne screamqueen, der kan være rædselsslagen for derefter at vågne op til dåd og sparke en omgang seriøs røv, så selv Apte kan i øvrigt også ses i Netflix’ anden indiske serie, ’Sacred Games’.

Fortællingen var oprindeligt tænkt som den første af tre film i et samarbejde mellem det hotteste horror-produktionsselskab, Blumhouse, Ivanhoe Pictures og det lokale Phantom Films, men den endte på Netflix i tre afsnit som en yderst potent og uhyggelig horror-miniserie.


Kort sagt:
En spændende historie og gysende øjeblikke i rigelige mængder er med til at gøre denne indiske horrorperle til en must-see. Instruktør og forfatter Patrick Graham spiller med en yderst ferm hånd på alle virkemidler underbygget af en smågenial hovedrollepræstation fra Radhika Apte.

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

Læs også: Paul Greengrass’ Netflix-film om Utøya er højst problematisk

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold