’The Case Against Adnan Syed’: HBO’s ‘Serial’-opfølger er foreløbigt ikke for fans

’The Case Against Adnan Syed’: HBO’s ‘Serial’-opfølger er foreløbigt ikke for fans
Adnan Syed.
3 6
Dokumentarserie
Instruktion

Amy Berg

Spilletid

4 afsnit af ca. 70 min.

Premiere

Den 11. marts på HBO Nordic

Du må stille dig selv dette spørgsmål, inden du ser HBO’s nye dokumentarserie ’The Case Against Adnan Syed’: Kan jeg huske opkaldsloggen på Adnans telefon den 13. januar 1999, eller kan jeg ikke?

Selvom det nok kun er de mest inkarnerede Reddit-detektiver, der kan svare ja, så vil mange have drabet på den 18-årige highschool-elev Hae Min Lee i frisk erindring. Mordet var genstand for journalisten Sarah Koenigs massivt populære podcast ’Serial’ fra 2014 – en frontløber for podcastens genfødsel og genvækkelsen af menneskets umættelige fascination af drab.

Omkring 175 millioner downloadede den 12 afsnit lange lydfortælling, og for podcastconnaisseurs var serien øverst på pensum. Det er derfor ikke helt utænkeligt, at der i dag stadig går mennesker rundt og undrer sig over, hvad den unge Syed foretog sig den skæbnesvangre dag, hvor hans ekskæreste Hae forsvandt.

Men lad os starte forfra, hvis nu hukommelsen skulle svigte, eller ’Serial’ er et nyt ord i dit vokabularium: Podcasten og dokumentarserien fortæller om drabet på den unge koreanske kvinde Hae Min Lee for 20 år siden, og hvordan hendes muslimske ekskæreste Adnan Syed senere skulle blive dømt som hendes drabsmand. I dag afsoner han stadig dommen og har tilbragt over halvdelen af sit liv bag tremmer.

Mange, særligt Syed-familiens advokatveninde og igangsætter af historiens mediebevågenhed Rabia Chaudry, mener dog, at der er flere huller i den fortælling, staten skabte for at dømme Adnan. I bund og grund var anklagerens stærkeste argument et vidneudsagn fra Adnans ven Jay Wilds, som Adnan angiveligt havde bekendt sine synder til, og som havde hjulpet med at begrave liget.

Jay er derfor en essentiel person i Adnans sag og hele grundlaget for skyldsspørgsmålet. For der er ikke nogen fysiske beviser, der knytter Adnan til Haes lig eller forsvinding den dag. Men hvorfor ville Jay fortælle så omstændelig en historie bare for at ramme Adnan? Fordi han selv gjorde det? Eller bad nogen ham om det?

Gennem podcastserien udfoldede et indviklet spind af informationer sig, der var svære at rede ud. Var det nu Best Buy eller et andet sted, at Adnan første gang viste Jay liget af Hae? Ville manden, der fandt Haes lig, virkelig gå så langt ind i en skov for at tisse? Kan man overhovedet nå at køre fra skolen og dræbe sin kæreste på en halv times tid?

Som du måske fornemmer, er jeg en af dem, der husker Adnans opkaldsliste. Jeg har hørt podcasten flere gange og skrev sågar en universitetsopgave om den. Og måske er det netop derfor, at ’The Case Against Adnan Syed’ er svær at lade sig fange af ud fra de første par afsnit.

Adnan Syed

Instruktøren bag serien, Amy Berg, er ellers respekteret for sin engagerende dokumentarisme. Hendes ’Deliver Us From Evil’ blev Oscar-nomineret for portrættet af en katolsk præsts årelange børnemisbrug, og ’West of Memphis’ fulgte tre unge mænds vej gennem retssystemet, fra de som purunge blev dømt for et barnemord og mange år senere kunne gå fri. Ligeledes gav hun liv og ære til sangerinden Janis Joplin i filmen ’Janis’.

Og Berg er da også en effektiv historiefortæller. ’The Case Against Adnan Syed’ er en meget klassisk true crime-dokumentar, der både kigger tilbage til dengang, efterforskningen stod på, men også følger Adnan og hans families kamp for at få en ny retssag på benene i nutiden. Og som en lille tilføjelse har man valgt at vække Haes dagbog til live i animerede sekvenser. Måske så hun faktisk romancen gennem naive og smaskforelskede teenageøjnene, men det synes unødvendigt at illustrere det så infantilt.

De to første afsnit af serien er én lang genopfriskning af sagen. For mange vil det måske være første gang, at Koenigs ord og beskrivelser bliver til billeder, og det er da også interessant at se Hae, Adnan, skolen, Leakin Park og de gader og stræder, hvor det hele udspillede sig. Men for mig var en af styrkerne ved ’Serial’, hvordan et helt miljø blev skabt gennem stemmer, og hvordan detaljerne fik foretræde for det visuelle og makabre.

Noget af den dragende mystik fiser ud i Bergs serie. Man bliver hurtigt mindet om, at historier nu engang er bedst første gang, man hører dem. Og er der så meget mere nyt at fortælle i en sag, som vi højst sandsynligt aldrig får løst?

Lidt friskt stof er der dog. På fin ’Making a Murderer’-maner prøver Amy Berg at skabe et billede af Adnans familie og den sorg, de bærer. Hvordan Haes veninder stadig tænker tilbage på tabet af en livsglad ung kvinde, mens Berg graver endnu mere ned i Jays tid efter retssagen, hvor han forresten gik fri på trods af usømmelig omgang med lig. Berg har ligeledes hyret to privatdetektiver til at gennemgå sagens huller, og hvem ved, måske finder de i løbet af serien beviser, som Reddit-detektiverne har misset.

Man ville umuligt kunne starte denne fortælling uden forhistorien. Men for kendere eller engagerede lyttere føles ’The Case Against Adnan Syed’ foreløbigt som et unødvendigt remake frem for en værdsat fortsættelse. Advokaten Rabia Chaudry har sågar selv lavet en podcast, hvor hun gennemgår Adnans sag efter ’Serial’-manien, og det er umiddelbart svært at se, hvad Amy Bergs serie kan tilbyde ud over at sætte billeder på affæren.

Det er derfor, man må spørge sig selv om, hvor meget man kan huske. Koenig starter selv ’Serial’ med at spørge, hvordan menneskers hukommelse virker i skelsættende øjeblikke, og jeg husker måske det hele lidt for godt.

Jeg håber, at seriens næste afsnit løfter sig til andet end opremsning. En cliffhanger i afsnit 2 fik da overbevist mig om at se videre.


Kort sagt:
’The Case Against Adnan Syed’ lider under at skulle fortælle en historie, som millioner allerede kender i detaljen. Den fungerer dog udmærket som true crime-fortælling for dem, der ikke kender til mordet på Hae Min Lee.

Anmeldt på baggrund af de første to afsnit.

Læs også: Disse serier skal du streame i marts – dobbelt Idris Elba, Serial-opfølgning og nyt fra Ricky Gervais

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold