Hvad betyder White Walkernes mystiske symboler i ‘Game of Thrones’?

Hvad betyder White Walkernes mystiske symboler i ‘Game of Thrones’?
Foto: HBO

Spoilers for første afsnit af sæson 8.

Første afsnit af ‘Game of Thrones’ ottende sæson sluttede makabert af på Last Hearth-borgen, da en gruppe ført an af Tormund Giantsbane stødte på den stakkels Ned Umber-knægt, der måtte lade livet for endnu ét af White Walkernes famøse kunstværker – hængende død på væggen med afskårne kropslegemer arrangeret omkring ham i et mystisk spiralsymbol.

Det er ikke første gang, at White Walkerne med The Night King i spidsen har efterladt sig lignende symboler rundt omkring i Westeros efter deres koldblodige drab. Hvad er det egentlig, de forsøger at sige?

(Foto: HBO)

Helt tilbage i seriens pilotafsnit ‘Winter is Coming’ får vi for første gang en smagsprøve på dét, der senere skal vise sig at blive Westeros største trussel. En forskræmt bror fra Nattens Vogtere støder på en død wildling fastgjort til et træ, mens en række kropsdele på den sneklædte skovbund danner en stor cirkel med en streg i midten – det er naturligvis, før han selv bliver dræbt af den nu levende døde pige.

»Cirklerne med streger eller krydser og spiraler er velkendte som førhistoriske, europæiske ritualsymboler«, siger Miranda Aldhouse-Green til Huffpost. Hun er arkæolog, professor på Cardiff Universitet og står bag bogen ‘Celtic Art: Symbols and Imagery’.

»De ses på sten i stenaldergrave, og de ser ud til at være symboler på lys i dødens mørke. De kan også repræsentere liv efter døden«. Hun tilføjer, at cirklen med en enkelt streg igennem kan være et symbol på adskillelse – og på at bryde cirklen af liv og tid.

(Foto: HBO)

I tredje sæson får vi flere symboler: Efter at de dødes hær har angrebet Nattens Vogtere, støder Mance Rayder og Jon Snow i afsnittet ‘Walk of Punishment’ på en bunke hestekroppe på slagmarken, der er hakket til plukfisk og arrangeret i en stor spiral. Et billede, der i den grad trækker tråde til scenen i sæson otte. »Always the artist«, udbryder Mance endda, som var det hverdagskost fra White Walkerne.

Palæoantropolog Genevieve von Petzinger har studeret oldgammel hulekunst og er i øjeblikket netop i gang med at researche på spiraler.

»Spiraler kan relatere til en form for spirituel praksis som for eksempel shamanisme«, siger Petzinger til Huffpost, og foreslår, at tid kunne være en vigtig symbolsk betydning i showet.

»Jeg mener, at spiraler i senere tidsperioder bliver associeret med tid og tings gentagelser. Den endeløse spiral er et meget kraftfuldt symbol. Ny begyndelse, gentagelse af tidshjulet og den slags. Jeg tror, det er der, de bevæger sig hen i showet, hvis jeg skulle gætte«.

(Foto: HBO)

Under oplæring som Den Treøjede Ravn får Bran et af sine mest vigtige syn i sæson seks’ femte episode, ‘The Door’: Han ser Children of the Forest kreere The Night King. Og i den forbindelse samler skovfolket sig i et alt for velkendt spiral-agtigt mønster, hvilket antyder, at det er der, White Walkernes symboler i virkeligheden stammer fra.

»White Walkerne fandt ikke på billederne; de stammer fra deres skabere, Children of the Forest«, har David Benioff, den ene af seriens to skabere, bekræftet i en behind-the-scenes video fra sæson syv.

»Disse mønstre har en mystisk betydning for Children of the Forest. Vi er ikke helt sikre på, præcis hvad de betyder, men spiralmønstre er vigtige i mange forskellige kulturer i vores verden, og det giver mening, at de også er det i denne verden«.

Kan tegnenes åbenlyse forbindelse til Children of the Forest kombineret med tidssymbolikken være brænde til bålet på den fanteori, der foreslår, at The Night King i virkeligheden ønsker hævn på de små skovfolk og deres sammensvorne, Den Treøjede Ravn, alias Bran Stark?

Fans af serien er allerede godt i gang med at diskutere deres egne teorier om symbolerne på diverse internetfora efter mandagens afsnit. Midt i mellem en masse påstande om at spiralsymbolerne skulle ligne Targaryen-våbenskjoldet, skiller særligt én teori sig ud fra mængden i en reddit-tråd.

Teorien lyder, at Children of the Forest i virkeligheden er de onde, der udøver skumle ritualer og manipulerer menneskene til at holde med dem, mens The Night King er en heroisk good guy, som marcherer afsted for at slå væsenerne ihjel. Han og hans hær er lidt tidspressede, så derfor dræber de nogle mennesker på vejen for at nå hurtigere frem – symbolerne er med andre ord advarsler fra The Night King omkring Children of the Forests forræderi.

Card

Læs også: Forklaringen på den nye ‘Game of Thrones’-intro – og 5 ændringer, der er værd at bemærke

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af