Stor ære for ny dansk film: Udtaget til prestigefuld konkurrence under Cannes Film Festival

Stor ære for ny dansk film: Udtaget til prestigefuld konkurrence under Cannes Film Festival
'The Orphanage' (Foto: Virginie Surdej)

På forhånd var der ikke de store forhåbninger om danske islæt, da hovedprogrammet for årets Cannes-festival – verdens fornemste af sin slags – blev annonceret i sidste uge.

Og de to konkurrenceprogrammer, hovedkonkurrencen og lillebroren Un Certain Regard, var da også blottet for skandinaviske indspark i det hele taget.

Alligevel ser årets festival nu ud til at blive spændende set med hjemlige briller. Efter flere halvdanske tilføjelser er det nemlig netop blevet offentliggjort, at Shahrbanoo Sadats ‘The Orphanage’ (dens danske titel er ‘Børnehjemmet’) er udtaget til det prestigefulde sideprogram Director’s Fortnight (La Quinzaine). Filmen er dansk produceret af Adomeit Film og er instrueret af den blot 29-årige afghanske instruktør Shahrbanoo Sadat, der vandt en pris på netop Director’s Fortnight med sin debutfilm, den ligeledes danskproducerede ‘Wolf and Sheep’.

Sadat blev tidligt taget ind af Director’s Fortnight, da hendes kortfilm ‘Vice Versa One’ blev udtaget til programmet i 2011, og ‘Wolf and Sheep’ blev da også udviklet i samarbejde med Cannes Film Festivals Cinefondation Résidence.

Director’s Fortnight fungerer uafhængigt af den officielle Cannes Film Festival, men ligesom den anden sideserie, Critic’s Week, er den efterhånden en integreret del af festivalen: De kører sideløbende, og der er da også en dialog om udtagelserne mellem de tre grene, så Director’s Fortnight for eksempel kan lægge beslag på nogle af de titler, der måske akkurat ikke klarer cuttet til de to officielle konkurrencer. Director’s Fortnight har gennem tiden været startpunktet for mange store instruktører. I år er også en ventet film som ‘The Witch’-instruktør Robert Eggers ‘The Lighthouse’ med Robert Pattinson og Willem Dafoe udtaget sammen med nye film af ansete instruktører som Lav Diaz, Quentin Dupieux, Takashi Miike og Bertrand Bonello.

Udenfor konkurrence vises den nye film fra ‘Call Me By Your Name’- og ‘Suspiria’-instruktør Luca Guadagnino, ‘The Staggering Girl’ (der ikke er en spillefilm, men kun i mellemlængde), også.

Den officielle synopsis til ‘The Orphanage’ lyder:

»Filmen foregår i Kabul i slutningen af 1980’erne. Den 15-årige Qodrat bor på gaden og sælger billetter til Bollywood film på det sorte marked. Han er kæmpe Bollywood-fan, og dagdrømmer sig vej ind i sine yndlingsfilm. En dag fanger politiet ham imidlertid og anbringer ham på det sovjetiske børnehjem. Børnene bliver af Sovjet inviteret på sommerlejr i Moskva, hvor de besøger Lenins mumie. Tilbage i Kabul ændrer den politiske situation sig i mellemtiden. Sovjet bliver presset ud, og rebellerne dominerer gaderne i Kabul. Da en armeret gruppe rebeller når til børnehjemmet, bruger Qodrat sine dagdrømme til at forestille sig, at børnehjemmet forsvarer dem selv og deres hjem«.

Som sagt er der nu flere danske bidrag til årets Cannes-festival. Først blev Nicolas Winding Refns Amazon-serie ‘Too Old to Die Young’ annonceret uden for konkurrence i det officielle program (Refn giver også en masterclass under festivalen), og i går stod det så klart, at Hlynur Palmasons opfølger til Bodil- og Robert-vinderen ‘Vinterbrødre’ er udtaget til Critic’s Week-programmet. Islændingens nye film, ‘A White, White Day’, er ganske vist islandsk, men alligevel: Palmason er både uddannet og bor i Danmark.

Samtidig blev den i Danmark Super16-uddannede færing Andrias Høgennis dansk-færøske kortfilm ‘Ikki illa meint’ udtaget til Semaine de la Critiques kortfilmprogram.

Cannes Film Festival 2019 løber af stablen 14.-24. maj.

Læs også: Cannes-festivalen offentliggør årets program

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af