Det vrimler med easter eggs i ’Black Mirror’ sæson 5 – få overblikket her

Det vrimler med easter eggs i ’Black Mirror’ sæson 5 – få overblikket her
'Black Mirror' sæson 5.

Spoilers for ’Black Mirror’ sæson 5.

Frem med tættekam og lup!

Det er endelig blevet den tid igen, kære spejlfans: Vi skal snakke fantastiske easter eggs, og hvor man finder dem, i den nye sæson ’Black Mirror’, der vanen tro er sprængfyldt med drilske referencer til hele Charlie Brookers dystopiske univers.

For ganske vist udgør femte sæsons tre episoder en blandet pose bolsjer (mere om det i vores streaming-podcast her), men en ægte æggejæger keder sig aldrig i de mørke hjørner af Casa de la Brooker.

Og således, uden yderligere omsvøb, får du her alle de easter eggs og referencer, vi har formået at grave frem i ’Striking Vipers’, ’Smithereens’ og ’Rachel, Jack and Ashley Too’:

 

‘Black Mirror’ sæson 5.

’Striking Vipers’

»Fremragende«. Sådan omtaler vores filmredaktør Jacob Ludvigsen episoden ’Striking Vipers’ i podcasten SOUNDVENUE STREAMER (lyt til hele ’Black Mirror’-snakken her).

Fortællingen om to gamle buddies (Anthony Mackie og Yahya Abdul-Mateen II), hvis venskab får en helt ny, seksuel dimension, da de begynder at dyrke sex som deres spil-alter-egoer i en slags futurisk virtual reality-Tekken/Street Fighter, fascinerer følelsesmæssigt, men teknologien i centrum er samtidig en oplagt afsender af små hilsner til ’Black Mirror’-universets fiktive tech-guruer og obskure karakterer:

’Playtest’, sæson 3:
På spillet ’Striking Vipers’ cover kan man spotte firmanavnet SaitoGemu i øverste venstre hjørne. Selvsamme firma, der udviklede mareridts-VR-oplevelser i ’Playtest’.

’Bandersnatch’, interaktiv spillefilm:
Der tår TCKR på den sorte æske med ’Striking Vipers’ små runde VR-gadgets. Navnet viser tilbage til spilfirmaet Tuckersoft (fra ’Bandersnatch’), der tilsyneladende har stået bag en række af de teknologiske opfindelser i ’Black Mirror’-regi – heriblandt også ’San Junipero’s Second Life-verden.

Jesse Plemons i ‘Black Mirror’-afsnittet ‘USS Callister’.

’USS Calister’, sæson 4:
Den lille VR-dims, der skal sættes på tindingen, ligner til forveksling den, Jesse Plemons’ lede softwareudvikler bruger til at tilgå sin spilverden.

’White Bear’, sæson 2:
En af karaktererne, de to venner kan vælge i spillet, er en hvid bjørn.

’Nosedive’, sæson 3:
Navnet ’Lacie’ – Bryce Dallas Howards’ karakter i ’Nosedive’ – dukker op på en plade chokolade. En passende sød-klistret hyldest til kvinden, der gik i hundene for at please sine SoMe-omgivelser.

 

Andrew Scott i ‘Black Mirror’.

’Smithereens’

I femte sæsons mest velspillede episode (ifølge filmskribent Lise Ulrich i ugens streaming-podcast) tager Andrew Scotts (’Fleabag’, ’Sherlock’) desperate Chris en tilfældig ansat i det Facebook-lignende techfirma Smithereen som gidsel. Målet: At få Smithereens grundlægger-guru Billy Bauer (Topher Grace) i tale.

Episoden byder på flere close-ups af mobiler, kontaktlister og computere, og så skal vi ellers love for, at det regner med velkendte ’Black Mirror’-navne på skærmene:

’The National Anthem’ og Brexit:
Den uheldige premierminister Callow, der i første sæson blev afpresset til at have sex med en gris, er blevet nævnt igen og igen igennem ’Black Mirror’-sæsonerne. Således også her, hvor hans navn dukker op på skærmen på bagvæggen i Smithereens lobby i en klokkeklar satirisk Brexit-reference: »Prime Minister to meet with EU negotiators in Brussels«.

På selvsamme skærm kan man også se to Callow/grise-relaterede hashtags, der trender: #snoutrage og #oinkoinkcallow.

Callows navn dukker også op i en avisoverskrift: »Prime Minister CAllow seeks confidence of cabinet« (endnu en Brexit-joke) og i Chris’ sky af keywords på de sociale medier.

Og det slutter ikke her: En kvindelig Smithereen-medarbejder har en række ’Black Mirror’-kontakter i sin telefon, blandt andet Carlton Bloom, som var kidnapperen i ’The National Athem’.

 

Daniel Kaluuya og Jessica Brown Findlay i ‘Fifteen Million Merits’.

’Fifteen Million Merits’, sæson 1:
På skærmvæggen i Smithereens hovedkontor trender hashtaggene #HotShot (talentkonkurrencen i ’Fifteen Million Mertis’) og #Cuppliance (drikken i ’Fifteen Million Mertis’).

Abi Khan (Jessica Brown Findlays karakter) er en mobilkontakt.

’White Christmas’, særafsnit:
Navnet Greta – kvinden, der blev en ’cookie’ styret af glatte Jon Hamm – ses som en mobilkontakt.

Overskriften »Introducing the cookie – a clone from your data« kan læses ved siden af avisartiklen om Chris og kærestens bilulykke.

’Nosedive’, sæson 3:
Navnet Blestow Park kan ses på et kort – samme efternavn som karakteren Naomi Jayne Blestow (Alice Eve) i ’Nosedive’.

Naomi Jayne Blestow er også en mobilkontakt.

Skærmen i Smithereens lobby viser hashtagget #SeaofTranquility, der refererer til den sci-fi-serie, en flok fangirls dyrker i ’Nosedive’.

Navnet Lacie, hovedpersonen i ’Nosedive’, er (endnu!) en mobilkontakt.

’Playtest’, sæson 3:
SaitoGemi Arcade er en lokation på Chris’ kort over området omkring Smithereen.

The National Allied Bank er endnu en lokation – og selvsamme bank, som hovedpersonen Cooper i ’Playtest’ benytter, og hvis ATM hovedpersonen Kenny i ’Shut Up and Dance’ begår røveri mod.

Navnet Redfield Theatre på kortet ekkoer Coopers efternavn.

På skærmen i Smithereens lobby ses hashtaggene #SaitoGemuAnnouncement og, ganske kækt, #SaitoXNetflix.

Da Smithereen-medarbejderne forsøger at finde informationer om Chris igennem hans profil, ser man kort en gammel post med ordlyden »Which of the new SaitoGemu consoles should I get?«.

 

Lenora Crichlow i ‘White Bear’.

’White Bear’, sæson 2:
Smithereen-kontoret ligger på Skillane Street (som i Victoria Skillane, hovedpersonen i ’White Bear’).

Navnet Victoria Skillane ses i Chris’ keyword-sky.

’Shut Up and Dance’, sæson 3:
Udover ovenstående bank-reference er hovedpersonerne Kenny og Hectors navne begge mobilkontakter.

’Bandersnatch’:
På Chris’ mobilkort ses navnet Bandersnatch Theatre.

Hashtagget #Tucker – navnet på spilfirmaet i ’Bandersnatch’ – ses på SoMe-skærmen i Smithereens lobby.

Interessant fun fact: Billy Bauer og Smithereens blev faktisk allerede nævnt i en af ’Bandersnatch’s fem slutninger (den, hvor spiludvikleren Colin Ritmans voksne datter interviewes), hvori man i baggrunden på en tv-skærm kunne læse nyhedsoverskriften »Senate Committee Grills Smithereen CEO Billy Bauer Over Russian Bots«. Mind. Blown.

’San Junipero’/’Bandersnatch’/’Black Museum’, sæson 4 og film:
SoMe-skærmen i Smithereens lobby viser hashtagget #StJuniperStrike med henvisning til hospitalet St. Junipers.

 

‘Hated by the Nation’.

’Hated in the Nation’, sæson 3:
Dahl’s Shoes på mobilkortet refererer til karakteren Vanessa Dahl.

Hashtagget #Granular ses på Smithereen-receptionistens skærm – det er navnet på firmaet, der skabte drone-bierne.

Karakteren Blue Coulson er en mobilkontakt.

En avisoverskrift lyder: »Bee population ’in serious decline’. Environment minister heads up Government team for crisis talks«.

’Men Against Fire’, sæson 3:
Navnet Raimain’s, en af soldaterne, ses som lokation på et kort. Det samme gør Atelier Arquette (psykolog-skurken i ’Men Against Fire’) og Stripe’s Cocktail Bar (episodens hovedpersonen).

’USS Callister’, sæson 4:
Episodens hovedpersoner, Nanette (Cristin Milioti) og Daly (Jesse Plemons), er mobilkontakter.

Det fiktive ’Star Trek’-lignende show ’Space Fleet’ dukker op i Chris’ keyword-sky.

’Crocodile’, sæson 4:
Fence’s Pizza, der blev en vigtig brik i mordefterforskningen i ’Crocodile’, ses på et kort. Senere ser vi også en tom pizzabakke fra samme firma i Chris’ mors hus. Navnet dukker ligeledes op i Chris’ keyword-sky.

 

Maxine Peake spiller kvinden på flugt i ‘Metalhead’. (Foto: Netflix)

’Metalhead’, sæson 4:
MTLHD ses som en lokation på mobilkortet. Samme stavemåde blev også brugt i ’Bandersnatch’, hvor MTLHD var et computerspil.

’Hang the DJ’, sæson 4:
Hashtagget #TheSystem trender på Smithereen-receptionistens skærm. Det er navnet på dating-universet i ’Hang the DJ’.

’Rachel, Jack and Ashley Too’, sæson 5:
Smithereen-lobbyens skærm viser hashtagget #AshleyOWembley med henvisning til Miley Cyrus’ karakterer.

Da Smithereen-stifteren Billy taler med Chris, siger han blandt andet, »I hear you. I know how you feel«. Samme formulering bruger Ashley O’s tante ved middagsbordet og i ‘Striking Vipers’ af Danny til hustruen Theo.

Den virkelige verden:
I Chris sky af nøgleord på de sociale medier ser vi ’Breaking Bad’, Kanye’, Mr. Robot’, ’Mad Men’, ’Between Two Ferns’, #GoT, #GBBO (’Great British Bake Off’, den engelske version af ’Den store bagedyst’) og ’Darts’ (engelsk serie).

’Black Mirror’-crewet selv:
På mobilkortet ses A.J.’s Coffee (reference til producer Annabel Jones) og Huq’s (reference til Kanak Hug, manusforfatter og Charlie Brookers hustru).

Den grafiske designer Erica McEwans fornavn dukker op i en avisoverskrift, mens efternavnet bruges som titlen på et firma.

Mobilkontakterne Mark Kinsella, Priya Cavda, Alastair Crees, Jack Woolley, Josh Harrs, Hannah Lewis og Dalida Carew er alle en del af ’Black Mirror’-crewet.

 

Miley Cyrus i ‘Black Mirror’ sæson 5.

’Rachel, Jack and Ashley Too’

I sæson fems tredje og sidste episode (og den klart svageste i flokken, ifølge vores podcastduo i SOUNDVENUE STREAMER) spiller Miley Cyrus sangerinden Ashley O, hvis bevidsthed downloades i en dukke-gadget, Ashley Too, markedsført til teenagepiger. Ashley O selv lægges i et kunstigt koma, mens hendes lede tante udvinder sange direkte fra hendes hjerne, og det er særligt en af disse, der er interessant:

’Fifteen Million Merits’, sæson 1:
Mens Ashley O ligger i koma, ’drømmer’ hun sangen ’Anyone Who Knows What Love Is (Will Understand)’. Samme melankolske sang, som stakkels Abi synger i ’Fifteen Million Mertis’, og som dukker op gentagende gange igennem ’Black Mirror’s sæsoner – heriblandt i ‘White Christmas’, ‘Crocodile’ og ‘Men Against Fire’.

’Playtest’, sæson 3:
Firmaet SaitoGemu nævnes i nyhedsbåndet på tv, mens journalister rapporterer om Ashley O’s koma.

’Crocodile’, sæson 4:
I nyhedsbåndet ses også overskriften »Architect Arrested« med henvisning til den morderiske hovedperson i ’Crocodile’.

‘Bandersnatch’:
Rachel går på Ritman High School – navnet på spilprogrammøren Colin Ritman i ’Bandersnatch’.

‘San Junipero’, sæson 3/’Black Museum’, sæson 4/’Bandersnatch’:
Ashley O behandles på St. Juniper-hospitalet, der efterhånden har haft besøg af en række ‘Black Mirror’-karakterer…

 

Bryce Dallas Howard i ‘Nosedive’.

’Nosedive’, sæson 3:
Et nyhedsprogram på tv teaser for et reboot af ’Sea of Tranquility’.

’Black Museum’, sæson 4:
Endnu en nyhedsoverskrift lyder: »Museum Owner’s Body Found in Smoking Ruins’.

’Smithereens’, sæson 5:
Ashley O’s tante bruger Smithereens app.

’Playtest’, sæson 3, og ’Striking Vipers’, sæson 5:
En nyhedsoverskrift proklamerer, at »SaitoGemu shares jump on ’Striking Vipers’ release«.

Nine Inch Nails (!):
Ashley O får kredit for Nine Inch Nail-hittet ’Head Like a Hole’ og ’Right Where It Belongs’. Så det.

Den virkelige verden:
Produktionen af Ashley O’s sang ’On a Roll’ krediteres til instruktør Anne Sewitsky og firmaet Girvan Records. Sewitsky er episodens egen instruktør, mens David Girvan er ’Black Mirror’s manuskriptredaktør.

Charlie Brookers tidligere tv-show:’
Brooker smider nu tilsyneladende også hilsner ind til sine egne tidligere værker – og hvorfor egentlig ikke? I en scene, hvor tanten taler med Ashley Os producer og læge, kan man i baggrunden se et magasin med titlen ‘Sugar Ape’. Det er en direkte reference til tv-serien ‘Nathan Barley’, hvori hovedpersonen arbejder på… magasinet Sugar Ape.

Har vi misset flere easter eggs? Så skriv endelig til os på Soundvenue streamers facebookside.

Læs også: Sådan hænger alle ’Black Mirror’s episoder sammen

Læs også: Før sæson 5: Alle 20 ‘Black Mirror’-afsnit rangeret

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af