American Apparels nye fyringer er en mavepuster for etisk mode – outsourcer produktion

American Apparels nye fyringer er en mavepuster for etisk mode – outsourcer produktion

Det har været nogle svære år for det amerikanske basic-mærke, der lige nu prøver at finde fodfæste efter en konkurs. I den proces har firmaet nu offentliggjort, at 500 ansatte er blevet fyret.

I et brev til de ansatte begrunder den administrerende direktør, Paula Schneider, fyringerne med en omstrukturering i produktionsprocessen. Samtidig antyder hun, at dele af produktionen måske vil blive outsourcet i nærmeste fremtid. Det skriver L.A. Times.

Mens det lyder som en almindelig forretningsbeslutning for en virksomhed i økonomisk krise, så kan det have større konsekvenser for et firma som American Apparel.

Det har nemlig været en vigtig del af brandets dna, at tøjet er produceret i USA under ordentlige, etiske forhold. Altså for eksempel ikke i sweatshop-lignende fabrikker.

Fra American Apparels SS16-kampagne
Fra American Apparels SS16-kampagne

På den måde har American Apparel været et vigtigt eksempel på, at man godt kan drive en konkurrencedygtig forretning uden at glemme etikken.

Eller det kunne de i hvert fald. Prismæssigt kan American Apparel ikke konkurrere med H&M, Zara, Weekday, Cos og andre lignende high street-kæder. Og efter nogle turbulente år har brandets etiske image også været under pres med udskældte reklamer og sexchikaneanklager mod den tidligere direktør Dov Charney.

Selv om Schneider i brevet til de ansatte fastholder, at tøjet stadig vil blive produceret i USA, så mener eksperter, som L.A. Times har talt med, at det blot er første skridt i en proces, hvor større dele af produktionen vil blive outsourcet, måske i sidste ende også til fabrikker uden for USA, hvis mærket skal være konkurrencedygtige.

Fra American Apparels SS16-kampagne
Fra American Apparels SS16-kampagne

Selv om Dov Charney selvfølgelig ikke længere har meget tilovers for det firma, han startede i 1989, så siger hans kritik af outsourcingen alligevel alt.

»De gør præcis det, som American Apparel har kæmpet imod«, sagde Charney til L.A. Times. Han har altid modsat sig »at outsource og lede efter måder at slippe af sted med at betale folk færre penge«.

American Apparel har ikke ønsket at udtale sig til L.A. Times.

Læs også: American Apparels nye reklamekampagne spiller stadig på sex, men har ændret én vigtig ting

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af