Gucci i modvind efter brug af tynd model – får annonce bandlyst

Gucci i modvind efter brug af tynd model – får annonce bandlyst
Den bandlyste Gucci-annonce

Sidste år fik Cover ørerne i maskinen, da magasinet bragte et billede af en kvindelig model, der fremstod meget tynd. Dengang førte det til etableringen af Modebranchens Etiske Charter, som skal sikre modellernes trivsel og promovere et sundere kropsideal.

Det er lidt det samme som Englands Advertising Standards Authority kæmper for og netop derfor, at organisationen nu har bandlyst en Gucci-annonce, mens en anden (se nedenfor), der også var anmeldt, klarede frisag.

Kampagnebillederne er fra mærkets 2016 cruise-kollektion og så først dagens lys i september 2015. Kendelsen rammer altså en kampagne, der for længst er overstået, men sender selvfølgelig et vigtigt signal – igen.

»Vi fandt, at hendes brystkasse og arme var ret tynde og fremstod ude af proportion med hendes hoved og underkrop. Ydermere forlængede hendes positur hendes brystkasse og accentuerede hendes talje, så den fremstod meget lille. Vi anså også, at hendes dystre ansigtsudtryk og mørke makeup, især omkring øjnene, fik hendes ansigt til at se udmagret ud«, skriver ASA i deres afgørelse.

Denne Gucci-annonce blev ikke bandlyst, da ASA blandt andet vurderede, at hendes ben var proportionelle med resten af kroppen
Denne Gucci-annonce blev ikke bandlyst, da ASA blandt andet vurderede, at hendes ben var proportionelle med resten af kroppen

Det er vigtigt at huske, at sagen ikke handler om modellen som sådan, men om hvordan hun fremstår på det enkelte billedet. For hvis vi lærte noget af Cover-sagen, så er det, at hele ideen bag at have regler for den slags, og instanser der holder øje, er at beskytte modellerne og de piger og kvinder, som spejler sig i billederne.

»Der er ingen tvivl om, at sagen med Cover for alvor har gjort det tydeligt, at der fortsat er problemer med det skønhedsideal modebranchen fremstiller. Nok var det Cover og Scoop Models, der kom i søgelyset, men det kunne desværre være sket for de fleste«, sagde Eva Kruse, direktør i Danish Fashion Institue, dengang ifølge Fashion Forum.

Dengang blev den brugte model hængt ud i pressen og på de sociale medier, selv om sagen – og Gucci-sagen – handler om fremstillingen på det enkelte billede og valget om at bruge det. Bodyshaming er grimt lige meget hvilken kropstype, det går ud over.

Saint Laurent fik sidste år denne annonce bandlyst på grund af modellens tynde fremtoning
Saint Laurent fik sidste år denne annonce bandlyst på grund af modellens tynde fremtoning

Ifølge ASA-kendelsen var Guccis respons, at det er subjektivt om en model ser usundt tynd ud. Brandet mente, at modellen er lille af bygning, men ikke at hun fremstod usund. Samtidig fremhævede mærket, at ingen af billederne viste nogle »knogler«.

Avisen The Times, der bragte annoncen, var ifølge kendelsen enige med Gucci i, at det er et subjektivt spørgsmål.

Læs også: Hvornår er modellerne for tynde? Urban Outfitters pålagt at fjerne billede fra webshop

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af