Kan Adidas revolutionere sneaker-gamet? Futurecraft 3D-sko lander måske i år

Selv om Adidas satser på at sætte deres første 3D-printede sneaker på markedet allerede i år, så forvent ikke mirakler. Midtersålen alene tager 30 timer at lave.
Kan Adidas revolutionere sneaker-gamet? Futurecraft 3D-sko lander måske i år
Foto: Alexander Gram

Forestil dig, at du træder ind i en Adidas-butik, får scannet dine fødder på et løbebånd, hvorefter dine sneakers kan skræddersyes efter dit behov.

Det scenarie er drømmen hos Adidas, der med mærkets store innovative satsning, Futurecraft, pønser på at revolutionere sneaker-gamet.

Sneakerfans var fulde af begejstring, da adidas i efteråret 2015 luftede nyheden om en sneaker med 3D-printet teknologi. På daværende tidspunkt var sneakeren, Futurecraft 3D, kun en prototype, der hovedsageligt skulle fungere som et innovationsstatement fra den tyske sportsgigant. Men da flere adidas-sponsorerede medaljetagere blev udstyret med en limiteret udgave af sneakeren ved OL, tydede noget på, at vi er tættere på en lancering end nogensinde før.

Vi besøgte derfor Adidas under Zalandos Bread&Butter-messe i Berlin for at se nærmere på skoen og ikke mindst blive klogere på tidshorisonten for den skelsættende teknologi.

adidas Futurecraft 3D kan være lige om hjørnet
At teknologien er i højsædet hos adidas, var tydeligt på B&&B-messen. I stedet for at fremvise et bredt udvalg af produkter, var der fokuseret på en række pulserende, innovative maskiner, der (måske) skal producere fremtidens sneakers.

Foran den ene maskine stod et eksemplar af Futurecraft 3D-sneakeren i samme triple black-version som OL-atleternes præsenteret side om side med en række forskellige såler. For ja, sålen er primus motor i Futurecraft 3D-konceptet.

adidasfuturecraft
3D-teknologien udmærker sig netop ved midtersålen, der helt ned til mindste detalje kan tilpasses efter forbrugerens fod. Og det er netop det, der gør Futurecraft-sneakeren så unik.

Hvor den normale størrelsesskala kun tager hensyn til længden (og i få tilfælde bredde) og er begrænset til halve og hele størrelser, så er 3D-printede sneakers løsningen på den dimensionerings problematik. Med andre ord, din sneaker vil altid passe perfekt.

Oprindeligt er Adidas-konceptet udtænkt som en optimering af løbeskoen, men med athleisure-trenden in mente kommer den med garanti også til at lokke utallige sneakerheads til, når den lanceres.

Og måske skal vi ikke vente så meget længere. Et limiteret og forbrugerorienteret oplag kan være lige om hjørnet, fortæller Wendelin Hübner, pr-manager for Adidas Tyskland:

»Vi tror på, at Futurecraft 3D bliver lanceret i 2016. Men når den gør, bliver det fortsat i et meget begrænset oplag«.

Produktionstiden er stadig alt for lang, mens designet er on point
Såfremt Futurecraft 3D allerede lanceres i år, vil den stadig være forbeholdt enkelte flagsskibsbutikker. Og man skal ikke forvente, at sneakeren kan hjemtages med det samme. For selv om vi stod med et pragteksemplar af et endeligt resultat i hånden i Berlin, er produktionstiden stadig for lang. Og det begrænser fortsat teknologien.

»Lige nu tager det vores maskiner over 30 timer at lave en personaliseret midtersål. Så vi skal finde ud af, hvordan vi kan speede tingene op«, siger Hübner.

adidasfuturecraft4
Men vi venter gerne. For Futurecraft 3D-silhuetten er den samme som den populære Ultra Boost, dog med den forbedrede og mere rå sål, der gør den til den mest komfortable nogensinde i Adidas-regi. Og netop derfor er linjerne kridtet op for en hypet og succesfuld sneaker.

Endvidere er Futurecraft 3D udstyret med endnu et nyt koncept: En 3D-printet primeknit overdel, der både skal optimere komfort og pasform og samtidig minimere limning og syning af skoen. Men også her er produktionstiden stadig for lang.

adidasfuturecraft2
Så selv om mødet med Adidas Futurecraft 3D gav forhåbninger om en snarlig lancering, er der formentlig stadig langt til en definitiv integrering af teknologien. Og Adidas kan fortsat ikke garantere, hvornår det bliver tilfældet.

Derfor bliver det spændende at se, om det bliver Adidas, som vinder 3D-kapløbet. Også Nike, Under Armour og New Balance har nemlig meldt sig på banen med den 3D-printede teknologi. Og rent faktisk har både New Balance og Under Armour allerede i år sat limiterede versioner til salg.

Læs også: Ugens bedste sneaker-nyheder – Yeezy-fodboldstøvler, Hummel og Teyana Taylor

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af