Bootleg-designere er mere end pengelystne kopister – mød tre stærke eksempler

Bootleg-designere er mere end pengelystne kopister – mød tre stærke eksempler
PizzaSlimes mashup af nogle af tidens mest markante streetwear-mærkers logoer
Når de er bedst, indfanger bootleg-tøj tidsånden på skarp vis – som PizzaSlime, Bowlcut og Coke Magic beviser.

Bootleg-designere lever i en gråzone og balancerer på grænsen til at være opportunister, der blot vil tjene hurtige penge på kopivarer, men nogle formår at bringe noget nyt til bordet. Tidligere på ugen så vi et sjovt eksempel med en t-shirt, der refererede Frank Oceans ‘Nikes’. Vores ordre blev dog hurtigt aflyst, og webshoppen lukket. Mon ikke Nike var knap så klar på ideen?

T-shirten var et eksempel på, hvordan nogle bootleg-designere skaber deres eget take på populærkulturen via nogle kendte virkemidler, som for eksempel Nikes Swoosh-logo. Vi har fundet tre andre af tidens kopidesignere, som rammer balancen mellem kopi og originale ideer samt ofte bruger deres design til at sprede politiske budskaber.

PizzaSlime

De fleste bootleg-designere er naturligvis anonyme, da retsager er en overhængende fare. Det gælder også PizzaSlime, der dog er ret etableret i den del af branchen og også var en del af Complex’ ComplexCon i weekenden.

Det var også her, at det seneste design blev præsenteret, som enkelt og effektivt udstiller tidens logomania med et mashup af nogle af tidens mest eftertragtede streetwear-brands som Trasher, Vetements, Off-White, VLONE, Supreme og så videre. Designet, der er lavet på både en sort t-shirt, sweatshirt og hoodie, er stadig til salg HER.

btw there was a Pizzaslime booth at @complexcon and we sold out in a few hours on the first day 😂

Et billede slået op af PIZZASLIME (@pizzaslime) den

Og det er ofte den spidende humor, der er bootleg-designets metier. Det indkapsler PizzaSlime perfekt på sin Instagram-profil, der blander sjove memes med egne design. Blandt nogle af hans stærkeste design er hans tomme take på Supremes boxlogo-t-shirt.

Annonce

Hans kop til at drikke Drakes tårer fra.

Et billede slået op af PIZZASLIME (@pizzaslime) den

Og hans omvendte Adidas-t-shirt, der altså vendte det tyske sportsmærkes logo på hovedet, før Alexander Wang præsenterede sit Adidas-samarbejde, der netop gjorde det og var en kommentar til hele kopiindustrien.

PizzaSlime har en webshop på sit website, men det kræver en adgangskode at blive lukket ind, og vi ved faktisk ikke, hvordan du får fingre i den. Nogle gange, som med det førnævnte logomashup, så fås tingene dog også via åbne webshops.


Bowlcut

Den hemmelige engelske duo har fået godt hul igennem i hjemlandet med en blanding af politiskbetonede og humoristiske design.

»Der er en stærk følelse af af ulighed imellem den (rigeste, red.) ene procent og resten af samfundet. Vi er ret afslappede og glade mennesker, men der er meget at være sur over fra skumle politikere til bankfolk. Vores design repræsenterer de her urolige følelser«, skrev Bowlcuts to designere Aisha og Joe, der altså er anonyme, i et mailinterview til The Fader tidligere i år.

De politiske budskaber skinner for eksempel igennem i deres take på Malboro-logoet med budskabet ‘Stop killing the mandem’, der blev lavet som en støtte til Black Lives Matter og inspireret af et skilt som rapperen Novelist holdt under en demonstration. I dag fås t-shirten også blot med Mandem-logoet.

De har også brugt Aldis logo til at give deres besyv med i marijuana-debatten med det enkle budskab ‘Allow it’.

Et billede slået op af BOWLCUT (@bowlcutgarms) den

Mens et af deres sjovere design tager udgangspunkt i Reeboks tidstypiske vektor-logo, men Rasclat betyder vist lokumspapir eller bruges som slang for en idiot.

Et billede slået op af BOWLCUT (@bowlcutgarms) den

Alle Bowlcuts t-shirts og hoodies er til salg i deres webshop.


Coke Magic

Siden 2013 har Coke Magic lavet et hav af retro hiphop-t-shirts med navne som Snoop Dogg, DJ Screw, Easy-E og DMX for bare at nævne nogle få. Nu er der dog åbnet op for andre personligheder som Sade og Aaliyah, ligesom basketballspillere som Shaquille O’Neal har fået en t-shirt.

Stilen er gennemført og en del af hiphophistorien. Mere er der egentlig ikke at sige. Alle Coke Magics designs er til salg i webshoppen HER.

#RIPBabyGirl 🌹 #CokeMagic 2013

Et billede slået op af CokeMagic.com (@cokemagicshop) den


Bonus: Ava Nirui

Ja, Ava er ikke rigtig en bootlegger, som de andre, for du kan ikke umiddelbart købe hendes ting, men det gør hende stadig interessant. Hendes Instagram er nemlig fuld af billeder af hendes skarpe take på tidens logoleg. Det er slet ikke svært at se koblingen mellem hendes design og noget af det, vi ser hos for eksempel Vetements og Gosha Rubchinskiy.

Et billede slået op af @avanope den

Et billede slået op af @avanope den

»En bootleg kan være lige så sjælden, attraktiv og efterspurgt, som den ægte vare«, sagde Nirui tidligere i år til i-D.

Hun laver ikke kun t-shirts og hoodies men også mere fjollede ting som blingede sneakers, en cigaretpakke og en astmaspray.

Et billede slået op af @avanope den

Et billede slået op af @avanope den

Du kan altså ikke købe nogle af Ava Niruis ting, men måske kan du finde inspiration til egne bootleg-eksperimenter.

Læs også: Vetements er ligeglade med kopitøj – »folk tager nogle gange branchen for seriøst«