»Et spektakulært portræt af en diva« – se filmen om Grace Jones på C More

Balenciaga afsløret i at behandle modeller elendigt – modehuset svarer med fyringer

Balenciaga afsløret i at behandle modeller elendigt – modehuset svarer med fyringer
Fra Balenciagas seneste Resort-kollektion

»Modebranchen er meget mere sadistisk og ondere, end du tror«, sagde casteren James Scully, hvis arbejde er at finde modeller til modemærkers catwalkshows og kampagner, sidste år i forbindelse med en conference afholdt af Business of Fashion.

Dengang svor han samtidig, at han var færdig med at holde sin mund. Fra nu af ville han fortælle om det, når han oplevede eller hørte om uretfærdigheder i modebranchen. Og det gør han så nu.

I et nyt Instagram-post udstiller han nemlig blandt andet Balenciaga, der altså har Vetements-berømte Demna Gvasalia som kreativ chef. Han fortæller, at mere end 150 modeller blev bedt om at opholde sig på en trappe i mere end tre timer.

»På ægte modemanér lukkede de (casterne, red.) døren, gik til frokost og slukkede lyset på trappen, så pigerne blev efterladt med kun lyset fra deres telefoner. Det er ikke kun sadistisk og ondt, det er farligt og efterlod flere piger, jeg snakkede med, traumatiserede«, siger Scully blandt andet.

So true to my promise at #bofvoices that I would be a voice for any models, agents or all who see things wrong with this business I’m disappointed to come to Paris and hear that the usual suspects are up to the same tricks. I was very disturbed to hear from a number of girls this morning that yesterday at the Balenciaga casting Madia & Ramy (serial abusers) held a casting in which they made over 150 girls wait in a stairwell told them they would have to stay over 3 hours to be seen and not to leave. In their usual fashion they shut the door went to lunch and turned off the lights, to the stairs leaving every girl with only the lights of their phones to see. Not only was this sadistic and cruel it was dangerous and left more than a few of the girls I spoke with traumatized. Most of the girls have asked to have their options for Balenciaga cancelled as well as Hermes and Ellie Saab who they also cast for because they refuse to be treated like animals. Balenciaga part of Kering it is a public company and these houses need to know what the people they hire are doing on their behalf before a well deserved law suit comes their way. On top of that I have heard from several agents, some of whom are black that they have received mandate from Lanvin that they do not want to be presented with women of color. And another big house is trying to sneak 15 year olds into paris! It’s inconceivable to me that people have no regard for human decency or the lives and feelings of these girls, especially when too too many of these models are under the age of 18 and clearly not equipped to be here but god forbid well sacrifice anything or anyone for an exclusive right? If this behavior continues it’s gonna be a long cold week in paris. Please keep sharing your stories with me and I will continue to to share them for you. It seems to be the only way we can force change and give the power back to you models and agents where it rightfully belongs. And I encourage any and all to share this post #watchthisspace

Et opslag delt af james scully (@jamespscully) den

Og som Mic rapporterer, så stemmer han historie overens med dem, som flere modeller deler i kommentarsporet på Instagram-opslaget.

»Jeg var en af de 150 piger, der ventede på den trappe«, skriver Judith Schiltz. »Personligt valgte jeg at forlade castingen, lige før det var min tur. Lige efter så jeg den castingansvarlige skrige ad os, at vi skulle gå ud – udenfor i mørket – og at vi var ligesom groupies ved en koncert«.

Scully sætter også navne på de to Balenciaga-castere, Maida Gregori Boina og Rami Fernandes, og ifølge en statement lavet til Fashionista, så har Balenciaga nu stoppet samarbejdet med de to.

»Huset har reageret øjeblikkeligt og lavet radikale ændringer i casting-processen, hvilket inkludere at afbryde samarbejdet med castingbureauet. Balenciaga foragter hændelsen og vil forsætte med at være dedikeret til at sikre de mest respektfulde arbejdsbetingelser for modellerne«, skriver modehuset.

Imens lover Scully at fortsætte med at udstille uretfærdighederne.

Læs også: Demna Gvasalia hører kritikken – svarer med mangfoldig catwalk hos Balenciaga