Zara havde ikke styr på Pepe The Frog – trækker uheldig denimnederdel tilbage

Zara havde ikke styr på Pepe The Frog – trækker uheldig denimnederdel tilbage

At man skal holde tungen lige i munden i internettidsalderen bliver nærmest bekræftet dagligt. Derfor kan det stadig være svært at undgå at jokke i spinanet. Det har Zara – igen – måtte sande.

Den spanske highstreet-kæde har nemlig trukket en denimnederdel tilbage, efter at forbrugere og medier satte spørgsmålstegn ved brugen af et frøansigt, der mindede utrolig meget om det velkendte (åbenbart ikke for Zara) meme Pepe The Frog.

Problemet var altså ikke den ublu efterligning – i hvert fald ikke i første omgang – men derimod hvad frøhovedet bliver associeret med. For selv om Pepe The Frog blev født ganske uskyldigt som en figur i illustratoren Matt Furies tegneserie ‘Boys Club’ i 2005, så er den de senere år i stigende grad blev brugt af den ekstreme højrefløj og er i dag et symbol på fremmedhad og nationalisme. Præsident Donald Trump tog sågar symbolet på sig i sin valgkamp.

I september sidste år satte den amerikanske organisation Anti-Defamation League faktisk Pepe The Frog på sin liste over hadefulde symboler.

Ifølge Zara har denimnederdelens grafik dog intet med Pepe The Frog at gøre – men de har altså valgt at trække den tilbage alligevel.

»Nederdelen er en del af en mindre ‘Oil-On-Denim’-kollektion, der er lavet i samarbejde med kunstnere og kun tilgængelig i udvalgte markeder«, udtaler en talsperson til engelsk Vogue. »Designeren bag nederdelen er Mario de Santiago, kendt online som Yimeisgreat. Mario undersøger sociale interaktioner igennem sit arbejde og med hans ord ‘kom ideen fra et vægmaleri, jeg tegnede med nogle venner for fire år siden’. Der er intet link til de fremhævede temaer«.

Som flere medier har påpeget, så er det ikke første gang, at Zara har kastet sig ud i uheldige designs. For eksempel har de tidligere måtte trække en trøje tilbage, fordi den mindede om dem jøderne blev iklædt i koncentrationslejrene under Anden Verdenskrig, ligesom den spanske kæde også har stået bag en taske, der inkorporerede swastika i et print.

Læs også: Zara laver pinlig ‘love your curves’-kampagne

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.