De to 20-årige bag tøjbutikken Siersted vil udfordre: »Der er i forvejen alt for mange butikker i København«

De to 20-årige bag tøjbutikken Siersted vil udfordre: »Der er i forvejen alt for mange butikker i København«
David og Morten i to af de mærker, de har hevet til Danmark
Foto: Luca Purcilly
De har allerede bragt mærker som MISBHV og M+RC Noir til Danmark, og David Siersted Poulsen og Morten Munksgaard er næsten kun lige startet. Drømmen er egen tøjlinje.

De siger det faktisk selv: København er fyldt med modebutikker, storcentre og flagship stores. Men David Siersted Poulsen og Morten Munksgaard er alligevel overbeviste om, at der mangler noget. Det er det, der driver dem.

Og alder er kun et mindset. De to 20-årige er nemlig en del af en generation, der ikke venter på at få tildelt deres plads i modebranchen, de tager den selv – på deres egne vilkår.

Det er noget af det, der kendetegner butikken Siersted, der har ligget i Hyskenstræde 12 i snart et år og blandt andet er eneforhandlere af det omtalte polske brand MISBHV og det franske streetwear-mærke M+RC Noir.

David og Morten har kendt hinanden, siden de mødtes til fodbold i de helt små klassetrin. Siden har venskabet udviklet sig, ikke mindst da de begge udviklede stor interesse for mode.

For små to år siden blev interessen til brandet Siersted, som de startede uden nogen erfaring fra modebranchen. Dengang var Siersted en online-genbrugsbutik – eller et reseller-site – men ambitionerne var lige så høje, som de er i dag med butikken midt i Københavns centrum, hvor danske mærker som Tonsure, Soulland, Han Kjøbenhavn og Ellen Pedersen også findes på hylderne.

Morten og David i Siersted Store (Foto: Luca Purcilly)

Sammenlignet med de fleste af Københavns butiksejere er i ret unge, hvad fik jer til at springe ud i det?
David: »Da vi kom ud af gymnasiet, overvejede alle jo, hvad der nu skulle ske. De fleste begyndte at kigge efter uddannelse, men jeg sad bare og tænkte, at der skulle være en pointe med uddannelsen. At bruge otte år på at tage en uddannelse, der fører til, at man kan arbejde under nogen? Det giver bare ikke mening i vores tilfælde«.

Morten: »Vi har nok begge haft det lidt svært med at indordne os. Vi synes, det er federe at have vores eget og have kontrollen selv. Siden gymnasiet har vi taget én dag ad gangen og gjort det, som der skal til for at føre det her projekt ud i livet. Men det er jo ikke noget, der finansierer sig selv, så vi var gode til at sige: Nu arbejder vi fandme 80 timer den her uge, så vi kan få råd til det, vi brænder for«.

David: »Det er mere en rejse, end det er et mål, og det, Morten snakker om, var en del af det. Det vi laver i dag: Rejser verden rundt, samarbejder med mennesker og finder frem til den bedste løsning – det er også en del af det, og på samme måde nyder vi den proces i stedet for at lave en urokkelig forretningsplan og bestemme sig for, at nu skal vi bare have det største modehus eller sådan noget«.

(Foto: Luca Purcilly)

Større armbevægelser og branding

Tingene udvikler sig altså løbende for de to drenge. De opdager nye retninger og finjusterer på forretningsplanen undervejs. I dag er butikken i Hyskenstræde i fokus, men Morten og David startede faktisk Siersted-eventyret på nettet. Ideen om en tøjbutik kom nemlig ud af drengenes utilfredshed med de lokale genbrugsbutikkers uretfærdige kommisionsordninger, og kort efter rullede de en online genbrugsforretning ud til stor applaus fra miljøet omkring dem. Men visionerne voksede i bredden og ideen om en fysisk butik opstod lynhurtigt.

I havde en god onlinebutik, og forbrugerne handler mere og mere på nettet, så hvorfor satse på en fysisk butik?
David: »For os er det en måde at markere os på. Vi er her, og vi mener det. Der er forskel på at være relevant som butik og som webshop«.

Morten: »Ja, det at skabe en butik har lidt større armbevægelser end at lave en webshop. Principielt kan de fleste – der bare har pengene – gøre det på en time«.

David: »På sigt vil vi vildt gerne have en kæmpe webshop, men vi mener, at det var essentielt at have den her flagship store, som miljøet også kan samle sig om, og som har en enorm brandingværdi. De modeller, vi bruger til vores kampagner, er vores venner, og det er dem, folk møder, når de kommer ind i butikken. Det er lidt mere jordnært og personligt«.

Fra en M+RC Noir-serie skudt til Siersted (Foto: Agnes Kaufmann)

Men hvad er det I kan, som jeres konkurrenter ikke kan?
David: »Det kan jo næsten lyde lidt paradoksalt, men der er i forvejen alt for mange butikker i København. De fleste af dem gør bare ikke noget anderledes. For det første fokuserer en stor del af dem på det samme, nemlig pæne, skandinaviske, minimalistiske brands. De er selvfølgelig vigtige, men de er også at finde på ethvert gadehjørne her inde i byen. Og problemet med de butikker, der faktisk rykker grænser, er, at de er for dyre. Det der med at du skal smide 10.000 kroner for et eller andet showpiece, det er fint, men det er jo langt fra alle, der kan følge med«.

Morten: »Vi forsøger at stoppe op og presse modebranchen lidt. Det er den samme håndfuld brands, som lige nu sidder og bestemmer, hvad folk render rundt i til næste sommer. Vi vil gerne tilføre dansk mode lidt attitude, og der er det perfekt, at vi er lidt unge og uafhængige, for vi har ikke 30 ansatte, der skal brødfødes. Vi skal bare have det til at køre rundt og geninvestere i at skubbe nogle grænser og hive nogle usete brands ind i landet«.

Fra en Tonsure-serie skudt til Siersted (Foto: Luca Purcilly)

»Vi gerne vil have vores egen linje«

Noget tyder på, at drengene har fat i noget af det rigtige, for i og omkring butikken hænger venner, bekendte og grupper af modeinteresserede drenge, og det er med til at skabe en helt anden atmosfære end den, som high-end butikkernes ekskluderende attitude bevidst jagter. Samtidig har Siersted altså været med til at skubbe upcoming brands som MISBHV og M+RC Noir ud i de danske gader.

Hvilke tendenser og udviklinger ser I i modeverdenen lige nu?
David: »Tendenserne kommer og går hurtigere i dag, men til gengæld følger folk ikke trends så omhyggeligt. De tager lidt fra forskellige verdener og mixer det. Folk er ikke lige så type inddelt. Og på samme måde har vi ikke én type kunder, men 1.000 forskellige«.

David og Morten foran butikken i Hyskenstræde (Foto: Luca Purcilly)

Hvordan afspejler det sig i jeres udvalg?
Morten: »Der er det jo vores job at spotte kunden, når han kommer ind. Jeg ved med det samme, om han vil gå direkte til Tonsure eller til MISBHV. Men generelt leder vi efter brands, der har lidt personlighed og ligger inden for de tre kategorier, som vi typisk tænker i: Klassikerne, nogle prismæssigt tilgængelige – som Champion for eksempel – og så nogle af de vildere designere«.

Hvad er jeres visioner for Siersted på sigt?
David: »Vi kigger mere og mere mod udlandet, og vi er i fuld gang med at få flere mere eksotiske brands til butikken«.
Morten: »Ja, og så er der ingen tvivl om, at vi gerne vil have vores egen linje. Det er bare et spørgsmål om tid«.

Læs også: Hold øje med: M+RC Noir indkapsler stærkt tidens streetwear