Danske modeller sundhedstjekket før modeuge – kun få i problemer

Danske modeller sundhedstjekket før modeuge – kun få i problemer
Modellerne på billedet har ingen relation til det danske sundhedstjek
Foto: Bryan Bedder/Getty Images

Når Copenhagen Fashion Week for alvor starter i morgen, og de første modeller indtager catwalken, bliver det også en slags kulmination på modebranchens pilotforsøg med sundhedstjek af modeller.

Sundhedstjekket blev lanceret i år med særligt fokus på spiseforstyrrelser og omfatter alle 16-årige modeller fra landets otte førende modelbureauer. Et delmål var at få tjekket alle, der skal arbejde modeugen, og det er nu gjort.

»Der er cirka 40, der er blevet testet indtil nu«, fortæller Anne Minor Christensen, formand for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, der står bag sundhedstjekket sammen med modelbureauerne, foreningen Danske Modeller, brancheorganisationerne Dansk Mode & Textil, WEAR, Danish Fashion Institute samt Copenhagen Fashion Week og styregruppen for Modebranchens Etiske Charter.

»Der har været tre, hvor vi har fundet anledning til at have en lettere bekymring. Det er meget positivt. Ellers har de nogle almindelige tanker om deres vægt, krop og udseende samt motion og mad, ligesom alle andre unge på 16 år. Det kan vi kun være glade for«.

Ingen af de tre i risikogruppen er blevet forhindret i at arbejde, men de vil nu blive tilbudt opfølgende samtaler hos Landsforeningen for spiseforstyrrelser og selvskade og måske samtaleterapi eller tilknytning til en støttegruppe.

»Og så ved deres pågældende modelbureau også, at vi har fundet en lettere bekymring, og så holder vi øje med dem og hjælper dem på vej«, siger Christensen.

Sponsoreret indhold
Til den lyse sommeraften – og dagen derpå
Skål for solskinnet, livet og de lune, lyse nætter. Royal har skabt en ny øl med halvt så meget alkohol, samme gode smag og masser af økologi.
Royal Beer

»Det er vigtigt, at vi er sikre på, at vi ved, at de unge mennesker, som viser os andre, hvordan man skal se ud, er sunde og raske, selv om de er lange og slanke. Det kan branchen også bruge til at sige højt, at selv om de ser ud, som de gør, så gør de det fra naturens side. Det er ikke noget, de har opnået ved at leve på en uhensigtsmæssig måde. Det er et godt signal til andre unge mennesker, når de ser en model«, fortsætter Christensen.

»Det er ikke en lappeløsning«

Tidligere har Peter Damgaard fra 2pm kritiseret sundhedstjekket i forbindelse med Louis Vuitton-skandalen med 2pm-modellen Ulrikke Høyer. Han mente ikke, at tiltaget fungerede forebyggende nok. Det er Christensen dog ikke enig i.

»Det er lige så meget forebyggende. Det er jo ikke nogle modeller, som vi udpeger, fordi de ser ud til at have en spiseforstyrrelse. Det er alle 16-årige, så det er en forebyggelse, at de er klar over, at der bliver set på dem og taget hånd om dem. Og at vi har fået et godt samarbejde med modelbureauerne og branchen, er et skridt i den rigtige retning – at vi siger, vi skal gøre det her bedre. Det er bestemt forebyggende, det er ikke en lappeløsning«.

Siden 2007 har modebranchen samarbejdet med Landsforeningen for spiseforstyrrelser og selvskade og har lanceret Modebranchens Etiske Charter, der blandt andet arbejder med at sikre modellernes trivsel og forsøger at fremme et mere sundt og naturligt skønhedsideal. Sundhedstjekket er det seneste tiltag.

Ved årsskiftet vil det blive vurderet, om sundhedstjekket fungerer efter hensigten, og om det skal videreføres. Hvis det fortsætter, er ambitionen at tilføje flere aldersgrupper i de kommende år i takt med, at kapaciteten øges.

»De sidste ti år har vi kæmpet for at gøre det bedre. Branchen skal også tænke over, hvad det er for et signal, de sender med de piger, de sender på catwalken og ud i bladene. Det er de blevet mere og mere bevidste om. Det er i hvert fald det, vi tydeligt kan høre, når vi har møder sammen«, siger Christensen.

Læs også: Dansk modelbureau efter Louis Vuitton-sag: »Størrelserne bliver mindre og mindre«

Læs også: Fem ting vi glæder os til under Copenhagen Fashion Week