Opgør med forbrugskulturen: Designer laver kun hvide skjorter

Christel Bibi Blangsted udfordrer modebranchens stigende masseproduktion og vores syn på tøj. Hendes debutkollektion består kun af hvide kvindeskjorter. Til gengæld har hun kræset om design og kvalitet.
Opgør med forbrugskulturen: Designer laver kun hvide skjorter
En af de detaljerige skjorter fra Bibi Blangsted (Foto: Chris Rhodes)

 Seks hvide skjorter. Det er alt, hvad den danske designer Christel Bibi Blangsted har valgt at kreere til sin første selvstændige kollektion under sit brandnavn Bibi Blangsted. Hun tilslutter sig danske modekolleger som Maja Brix og Son of a Tailor, der har vendt modens opskruede tempo og masseproduktion ryggen og i stedet specialiseret sig i en enkelt beklædningsgenstand med kvaliteten i højsædet.

Maja Brix har seneste par sæsoner lavet først et jakkesæt og siden to skjorter og en kjole. Son of a Tailor har specialiseret sig i enkle t-shirts, mens Blangsted altså nørder hvide skjorter til kvinder.

For når brands afhængig af størrelse laver to til fire kollektioner af op imod 200-300 beklædningsdele per styk om året plus diverse samarbejder, så er der travlt. Og det kan mærkes på kvaliteten og detaljen.

Siden Blangsted blev færdiguddannet som designer fra Central Saint Martins i 2013, har hun i sit arbejde for diverse brands savnet både kvalitet og tid til at udvikle sit design. Derfor har hun taget tyren ved hornene og lavet sin egen kollektion i en høj og holdbar kvalitet.

Christel Bibi Blangsted

Samtidig spottede Blangsted et hul i markedet, efter at hun forgæves havde forsøgt at opstøve en helt almindelig kvalitetsskjorte.

»Herregarderoben havde almindelige skjorter, mens alle kvindeskjorterne var overdekorerede og med prints eller såkaldte design-features, og kvaliteten i grundmaterialerne var ikke lige så høj som hos herrerne. Skjorterne blev lavet ud fra, hvad modehusene mente, at kvinderne gerne ville have, men det var ikke det, jeg som kvinde ville købe«, siger hun på telefonforbindelsen fra hendes hjem i London.

»Hvis der ikke er noget behov for at putte noget ekstra på skjorten, har jeg ingen grund til at gøre det. For mig handler det meget om den essens, som stoffet og formen giver, og om at få det udtryk frem«.

I sit design fokuserer Blangsted på de klassiske elementer, som kendetegner en skjorte. Ifølge hende er der nemlig mange af tidens modetendenser, som netop fjerner de elementer i et mislykket forsøg på at gøre skjorten mere interessant.

Christel Bibi Blangsted bruger smykker som en del af sit design

Ambitionen med kollektionen er at lave seks enkle, klassiske skjorter med fokus på design og kvalitet. Derfor fandt hun på ideen med at kombinere skjorterne med en smykkekollektion, som er en integreret del af designet. Skjorten kan ikke fungere uden smykket, når det eksempelvis fungerer som et bånd, der holder manchetten sammen.

»Den værdi, man tillægger et smykke i modsætning til et stykke tøj, er ret interessant. Et smykke er noget, som man kan beholde i rigtig mange år, men hvis man laver en skjorte i god kvalitet, så er der ikke nogen grund til, at den ikke kan holde lige så længe som et smykke. Det er det, jeg efterlyser i dag med vores køb-og-smid-væk-kultur«.

Noget med hænderne

Christel Bibi Blangsted blev født i 1984 som enebarn af en tidligere rallykører og en socialrådgiver. Hun er opvokset i Lyngby, Gilleleje og Gentofte, og når hun ikke trænede udenfor med sine heste som konkurrencerytter, elskede hun at male og tegne og fifle med ler.

»Jeg blev hurtigt forbundet med det klassiske skandinaviske møbeldesign«

Hun formede skulpturer og tegnede portrætter af venner og familie, som hun solgte, fra hun var 14 år gammel. Det var cirka sådan, hun kom ind i modebranchen, for hun fandt ud af, at hun gerne ville lave noget, hvor hun kunne bruge sine hænder og den matematiske del af hjernen.

»Det her med at udvælge tekstiler foregår med hænderne, og det samme gør tilskæring af mønstre, drapering og tegning. Hele processen er noget, man gør med hænderne, og det var det, der tiltrak mig allermest«.

Som 17-årig tog Blangsted først en meget teknisk to-årig uddannelse på Fashion Design Akademiet i København, inden hun blev optaget på det præstigefyldte Central Saint Martins College of Art & Design i London i 2005.

»Så snart man er væk fra Danmark, bliver man betegnet som dansker, hvilket også medførte, at jeg hurtigt blev forbundet med det klassiske skandinaviske møbeldesign«, husker hun. »Min far samler på klassiske møbler, så jeg har lært at se de her detaljer og begyndte helt naturligt at udvikle mig i den retning«.

Moderne kvalitet

Efter fire år som færdiguddannet er Blangsted klar til at udfolde sin skandinaviske sans for kvalitet og simplicitet med sin kollektion, der har været undervejs i omkring et år. Med tiden håber hun på at udvide kollektionen med flere elementer, men skjorten vil altid have en central rolle i hendes virke som designer, understreger hun.

»Skjorten er et meget teknisk stykke tøj, og den er dukket op rigtig mange gange i min research. Næsten alle har en og går med den, især den hvide skjorte, så den er superklassisk, og samtidig har den alle de her tekniske detaljer. Jeg har altid selv været rigtig glad for at gå i skjorte, og det er et stykke tøj, som alle burde have«.

Blangsteds seks skjorter er lavet af poplin, som kommer fra Italien og Schweiz, og hun føler, at der er mangel på mærker i dag, som har topkvalitet, men hvor designet ikke nødvendigvis er 100 procent klassisk.

»Køber man en skjorte i H&M, holder den to vaske«.

»Kæmpe modehuse som Hermès er fanget i deres egen tradition. Jeg vil gerne kombinere teknik, kvalitet og det klassiske element med noget moderne, for det kan man sagtens, men jeg føler ikke rigtig, man ser det nogen steder. På samme måde har Skandinavien den her lange møbeltradition inden for klassisk design, men hvor er den moderne udgave af det?«.

Blangsted vil kreere noget, som bliver værdsat ikke kun materialemæssigt, men også følelsesmæssigt. Derfor håber hun, at hun med sine seks hvide skjorter kan tale til folk og opmuntre dem til at gå mere op i kvalitet i stedet for at dyrke de hurtige løsninger. Måske er det især de ukritiske danskere, som skal overvindes, fordi niveauet i modeindustrien er langt mindre i Danmark end eksempelvis i London, hvor forbrugerne konstant præsenteres for nye raffinerede ideer og teknikker.

»Man skal uddanne folk til at kunne kende forskellen, for jeg kan hurtigt se, hvad en skjorte er lavet af, og hvor længe den kan holde«, siger Blangsted. »Køber man en skjorte i H&M, holder den to vaske. Som designer er der ingen grund til at bruge tid eller penge på at lave noget, som ikke kan holde længere end det, så det er noget med at få folk til at forstå, at et stykke tøj godt kan have samme værdi som en stol eller et smykke«.

Debutkollektionen fra Bibi Blangsted kommer til salg i januar hos udvalgte forhandlere. Følg med på brandets website.

Se hele temaet om modens rebeller HER.