Hollandsk politi vil stoppe og udspørge unge i luksusmærker – kan konfiskere tøj og ure

Hollandsk politi vil stoppe og udspørge unge i luksusmærker – kan konfiskere tøj og ure
Det kan være farligt at blive spottet i Gucci på gaden i Rotterdam

Et nyt pilotprogram giver politiet i Rotterdam tilladelse til at konfiskere luksustøj og ure fra unge, hvis de ikke lader til at have råd til at gå i mærker som Gucci, Balenciaga, Off-White og så videre.

Politiet må med andre ord stoppe unge på gaden, der går i tøj, som de tilsyneladende ikke har råd til, og hvis de unge ikke kan redegøre for, hvordan de har fået pengene til tøjet, kan politiet konfiskere det.

»De er ofte unge mænd, der ser sig selv som urørlige. Vi vil taget tøjet af dem midt på gaden«, udtaler politichefen i Rotterdam, Frank Paauw, ifølge The Independent.

»Vi tager ofte et Rolex fra en mistænkt. Ikke så ofte tøj. Og det er især et statussymbol for unge mennesker. Nogle unge går i jakker til 13.000 kroner. De har ingen indkomst, så spørgsmålet er, hvordan de har fået det«, siger han.

Politiet i Rotterdam har tidligere haft et lignende pilotprogram, hvor de gik efter dyre biler som tilsyneladende kriminelle kørte i, selv om de ikke havde nogen synlig indkomst.

Men mens det nye pilotprogram også går efter kriminelle, der ikke har en lovlig indkomst, så har flere netop anklaget tiltaget for at ende i etnisk profilering. Samtidig virker det umuligt for politiet at vurdere, om der er tale om for eksempel en ægte Louis Vuitton-taske eller en falsk, om det er en trøje fra den seneste Gucci-kollektion, eller om den er tre år gammel, og ja, har de overhovedet styr på, hvordan den seneste Off-White-kollektion ser ud, når logobølgen stille og roligt virker på tilbagetog igen.

Tiden må vise, om politiet kan blive ved med at holde liv i programmet.

Læs også: Fem sneaker-tendenser der vil styre 2018 – fra futurisme til logomania

Læs også: Gucci reagerer på kopianklager – laver samarbejde med bootlegger Dapper Dan