Einstürzende Neubauten – erfaren støj

“Første gang vi spillede i Pumpehuset var der 20 mennesker. På et tidspunkt kastede jeg en flaske ud på gulvet, og trods det lave besøgstal, lykkedes det mig at ramme forsangeren (Steen Jørgensen. red.) fra Sods. Han kastede den så tilbage i hovedet på vores bassist…”

Nogenlunde sådan lød en af de mange fantastiske anekdoter fra Blixa Bargeld fortalt fra scenen i et nu helt udsolgt Pumpehus. Blixa er forsanger i Einstürzende Neubauten, guitarist i Nick Cave & The Bad Seeds, og om nogen en legende inden for punk og støjrock. Neubauten har eksisteret i godt 25 år, og bands som Kaizers Orchester og i særdeleshed Rammstein har hørt deres portion af det tyske band. Deres udtryk kommer ud via enorme (!) mængder metal, plastik, kæmpe folie stykker, blæsebælge og andet godt legetøj, og dette så blandet op med fræsende guitarer, og en til tider messende og til andre tider vildt skrigende forsanger.

Behøver jeg at sige at det var intet mindre end fantastisk? De seneste plader fra Einstürzende Neubauten har vist en mere stille (hvis man kan bruge dette ord i samme sætning som E.B) side af bandet, og deres numre fra den aller nyeste ‘Perpetuum Mobile’ er mere i bås med ambiet end med støjrock. Stadig lige vanvittigt, stadig lige kradsende og stadig lige afsindig smukt. De godt 3 timer i selskab med Neubauten bød da også på en musikalsk turné fra 1980 og op til idag, men det var intet problem overhovedet for de aldrende men velholdte musikere, at kæde numre sammen fra både debuten Kollaps og fra deres nyeste fuldspiller. Det er sjældent at man i et og samme nummer kan gå fra vilde skrig og feedback, til regulær hvisken, uden at tabe sit publikum. Det kan Einstürzende Neubauten! Uden problemer overhovedet, og igen og igen, bliver man rusket rundt, og det endda helt uden at det bliver artifarti eller over-prætentiøst.

Da bandet indspillede ‘Perpetuum Mobile’ var der opstillet webcams i studiet, så deres fans, simultant med indspilningerne, kunne kommentere og komme med forslag til numrene, og alle koncerter bliver optaget på dobbelt CD, som man så kan købe øjeblikkeligt efter koncerten. Det er sgu fancare! På grund af disse liveoptagelser var der en del kortere pauser (båndet skulle vel skiftes), og disse benyttede Blixa Bargeld til at komme med det ene guldkorn efter det andet:

“Det her er den mindste scene vi har spillet på, på denne turné, så vi har lidt svært ved at være her. I har også lidt svært ved at være her, har I ikke? Det skulle ha’ været et større sted: Så var der blevet solgt flere billetter, og jeg havde tjent flere penge. Så havde jeg købt et sommerhus i Jylland.”

Verdensklasse.

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af