Jónsi – fjerklædt pompøsitet

Storladenhed og pompøsitet er to meget rammende ord for de musikudskejelser, de islandske postrockere fra Sigur Rós har forkælet verden med gennem mere end et årti. Forventningerne var således høje til Jón ‘Jónsi’ Þór Birgisson, Sigur Rós’ kreative omdrejningspunkt som efter solodebuten ‘Go’ fra tidligere i år nu skulle bevise, om han kunne stå distancen i en anden konstellation end den sædvanlige.

Iklædt en sær fjer- og snordragt indtog den spinkle hovedperson scenen med sin ligeså spinkle falset og en række sange, der i hvert fald ikke gav mangel på gåsehudsmomenter. For det storladne og pompøse er i den grad intakt på Jónsis debutalbum, og uimodståelige kompositioner som ‘Kolniður’ og i særdeleshed ‘Tornado’ stod frem i fuldt flor og var, med al deres ophøjethed, magiske oplevelser i en koncert, der kun bød på få skønhedsfejl blandt mange højdepunkter.

De imponerende dyre- og naturfokuserede fremvisninger på lærredet bag islændingene bidrog også godt til sættets helhed. Det kom allerbedst til udtryk på ‘Grow Till Tall’, koncertens afslutningsnummer hvor et visuelt snevejr akkompagnerede trommernes indtog i sangen, og i takt med sangens postrock-lignende, øgede intensitet udviklede sig til et decideret stormvejr, før hele herligheden afsluttedes brat og efterlod en mildest talt overvældet.

Man kunne måske undre sig lidt over, hvad den radioskrattende mikrofonlyd egentlig gjorde godt for på blandt andet ‘Animal Arithmetic’. Men det var kun mindre forstyrrende i en ellers helstøbt koncertoplevelse med en af storladenhedens ukronede konger.

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af