Public Image Ltd – pensionister på slap line

Foto: Tom Spray
Public Image Ltd – pensionister på slap line
4 6

Koncert

»We are here to amuse you«, proklamerer en kækt udseende brite med uregerlig frisure og øreringe en masse, hvorefter han tager en ordentlig slurk af en flaske cognac, inden han sammen med sine musikalske medkumpaner sætter gang i aftenens første nummer. Kulissen er Lille Vega, og her har ingen ringere end punklegenden og provokatøren John Lydon aka Johnny Rotten netop indtaget Stauning Salens mahognifarvede arkitektur sammen med sit nyligt gendannede postpunk-projekt Public Image Ltd.

Annonce

Lydon selv har afgjort mistet meget af sin ungdoms fandenindvoldskhed og befinder sig mest foran sit mikrofonstativ, hvorfra han med robotagtige kropsbevægelser formidler PILs ærværdige punkarv til et gudfrygtigt publikum i ekstase. Men han er stadig en morsomt forskruet frontmand og sanger med et særegent stemmeorgan, som under aftenens koncert udsender hyletoner af en anden verden.

Og bandet? Ja, de genfortolker med deres hypnotisk anlagte backingarbejde rankt arven fra instrumentpionererne Keith Levene og Jah Wobble uden på nogen måde at henfalde til den rene magelighed. Guitaren klinger stadig obskønt forvrænget, bassen har bevaret sine svampede dubkvaliteter og trommerne fungerer endnu som en udsøgt, bastant rytmemaskine. Bedst eksemplificeret i numre fra hovedværkerne ‘First Issue’ og ‘Metal Box’, hvor de fritflydende formeksperimenter stadig fremstår originale og ingenlunde bedaget.

Undervejs begynder det dog at gå lidt i tomgang. Særligt i gruppens mere strømlinede materiale. Men spilleglæden er evigt tilstedeværende denne aften, og publikum følger gavmildt med. »We do this because we love this«, hedder det sig hen mod koncertens afslutning. Og det mærkes.