Wiley

Wiley inspirerer stadig rappere indenfor genren i dag af to grunde: Han er den største og den første. Roll Deep Crew lavede i al fald grime, før genren fik sit beskidte navn, og hovedentreprenøren bag gruppen er fortsat bannerfører.

‘100% Publishing’ er den mest adspredte grime-skive, jeg til dato har hørt. Samtidig formår Wiley både at være modnet lyrisk og samtidig være lige så flabet og street smart som altid. Det er en bedrift, at albummet er så varieret, og de 13 grime-numre fremlægger de mange inspirationer, som genren er udsprunget af. UK garage, hiphop, dub, pop og reggae snavses til og underlægges Eskiboys kvalitetskontrol. På den måde samler Wiley op på genrens første årti, mens han udvider begreberne.

Englænderen kaster sig frygtløst ud i både radiovenlighed og eksperimenterende sager, uden at være bange for at skræmme nogen væk. Flere numre har en uforskammet poppet lyd. ‘Up There’ er det bedste eksempel, mens ‘Talk About Life’ er det værste (og albummets eneste regulære fejlskud). Den modige ‘I Just Woke Up’ er tracket Tricky aldrig lavede, og med reciterende vokal over en lang trommesolo er nummeret meget langt fra mainstream.

Den både medrivende og smukke ‘Wise Man and His Words’ leakede for flere måneder siden, og må simpelthen blive et hit. Betagende stemningsfuld piano, perfekt uroligt beat og med en lyrik, der gør nummeret formfuldendt – og måske til Wileys bedste nogensinde.

Wiley. '100% Publishing'. Album. Big Dada/VME.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af