»En nyklassiker inden for homofilmen« – se ’God’s Own Country’ på C More

Toneangivende retssag om sampling finder sted i dag


I dag finder den første danske retssag om ulovlig sampling af et track sted. Det skriver dagbladet Information. Det drejer sig om hittet ‘Les Djinns’ fra 2003, hvorpå den dengang dansk/norske dj-gruppe Djuma Soundsystem har samplet en guitarpassage fra den tyrkiske gruppe Atilla Engin Groups ‘Turkish Showbiz’ fra 1985. Den danske rettighedshaver Per Meistrup har sagsøgt gruppen for at sample nummeret ulovligt. Det er første gang i dansk retshistorie, at en sag af den karakter kommer for retten.

Per Meistrup har kaldt samplingen for tyveri. Retssagen handler derfor om to forskellige holdninger til musik, og hvorvidt bearbejdning af tracks med nye instrumenter og computere skal have lov til at være en lovlig del af det danske musikalske billede.

Et skræmmeeksempel på ophavsret og sampling i Danmark har blandt andet været Den Gale Poses største hit ‘Spændt op til lir’ fra 1998, hvor gruppen samplede ‘Music & Lights’ med britiske Imagination. På trods af den massive succes, har gruppen aldrig tjent en øre på nummeret, da det ikke lykkedes selskabet Warner at få ret til samplingen af nummeret og derfor måtte lade alt salget fra hittet gå til rettighedshaverne.

Selv om den danske del af duoen, Lars Bjarno, forlod gruppen i foråret for at prøve kræfter med andre projekter, har norske Mikkas Skulstad fortsat Djuma Soundsystem alene og spiller blandt andet på årets Strøm Festival.

Hør tracket ‘Les Djinns’ her:

Advertisement