Kristian Leth ‘Når lysene går ud’

»For mig er det meget en sang, der handler om min generation og de mennesker, som vi er, såvel som de valg vi har taget, og de valg vi ikke har taget«, har Kristian Leth for nylig udtalt til os om ’Når lysenere går ud’, den første single fra hans kommende dansksprogede album, der er ude til juni.

Sangskriveren, musikeren og forfatteren har da heller aldrig været haft ry for at tage let på kunsten, og som en slags mindre kulmination på hans virke får vi her et ambitiøst, tankevækkende og enormt charmerende popnummer, der ikke lægger skjul på, at der er mere under overfladen end som så.

Læs også: Top Track – Tomas Barfod ‘Broken Glass’

Leth synger som sagt på dansk, og hans vokal fungerer glimrende i de forskellige tonelejer, altid med en bidende intensitet. Minder om Håkan Hellströms skramlende storby-pop vækkes i hjernebarken, specielt med det melankolske piano og den let gadedrengede og hastige fremdrift. Det rammer lige i hjertet, går lige i den vippende fod, men føles stadig som et opråb: Gør noget for helvede! Tag bare ordene »Vi har ikke gjort de ting som vi ku’, vi har ikke sagt de ord som vi sku’«.

Titlen er måske en skjult henvisning til The Smiths’ ’There Is a Light That Never Goes Out’, og der er i musikkens stemning bestemt også sammenligningsgrundlag med gode, gamle Morrissey. Det er store ord, men Leths første valgfart på dansk tegner mere end lovende for det kommende album.