Kommentar: Er Macklemore prototypen på en ny slags rapper?

Kommentar: Er Macklemore prototypen på en ny slags rapper?

Den selvgjorte rapper clasher med den etablerede hiphopverden. Men er han i virkeligheden bare kontroversiel, fordi han prædiker politisk korrekte holdninger fra middelklassen?

Macklemore vil os alle det bedste. Han vil befri os for alle de lænker, det kapitalistiske samfund pålægger os, han vil lade homoseksuelle gifte sig, han vil ophæve racismen, og desuden vil han vise, at man kan komme sig efter et alkoholmisbrug og stadig få succes. Først blev han selv frelst, nu vil han frelse os andre – som en omvendt version af handlingen i Wagners ‘Parsifal’-opera.

Den her idealistiske iver efter verdensforbedring står i kontrast til hiphoppens sædvanlige attitude. Mens andre rappere blærer sig med store biler, er Macklemore snarere typen, der spørger sig selv om, hvorvidt motorkøretøjernes CO2-udslip er miljømæssigt forsvarligt. Det siger sig selv, at Macklemores kontroversielle idealisme ikke er bredt accepteret. Hvis hiphop var en skatepark, ville Macklemore være den kiksede dreng med knæbeskyttere, hjelm og hjemmesmurt madpakke.

Læs også: Macklemores 10 sammenstød med resten af hiphop-verdenen

Hvad betyder alt dette? Er Macklemore prototypen på en ny, progressiv rapper? Næppe. Frem for alt er han nok den hvide rapper, der lyder mest som en hvid rapper. Forstået på den måde, at han rapper om de ting som unge, idealistiske middelklassemennesker kan relatere til. Han forsøger ikke at posere i hiphopattitude eller lave for-sjov-rap, som hvide rappere ellers ofte ser sig nødsaget til. Man får virkelig indtrykket af, at dette er Macklemore.

Det første, man bemærker, er, hvor alvorligt han tager sig selv og sin musik – til trods for den goofy ‘Thrift Shop’-video. Hans musik er et oprigtigt forsøg på at løse alle verdens problemer, og enhver Macklemore-sang er ved at sprænges af gode intentioner. Andre folk belemrer deres familie med deres ungdommelige idealisme eller tager et par måneder til Afrika for at hjælpe Røde Kors. Macklemore har lavet et hiphopalbum.

Læs også: Guide: Macklemore og de 19 andre bedst tjenende rappere i verden

Den genbrugsentusiastiske rapper er moralsk pletfri på en måde, som socialt bevidste rappere som Mos Def, Talib Kweli eller Common aldrig var det. De grupperes ofte under betegnelsen conscious rap og så sig selv som opposition til hiphoppens amoralske gangsta-stil. Men det betød ikke, at de havde holdninger, der repræsenterede samfundets midte. Tværtimod. De var i opposition mod den ureflekterede gangsta-rap, men de var i lige så høj grad modstandere af det (hvide) samfund, den politiske midte og mediebilledet. Kort sagt alt det som altid betegnes med det ominøse ord ’systemet’.

Der er ingen lignende radikal systemkritik hos Macklemore. Hans holdninger er sikkert forankret i samfundets midte og virker primært kontroversielle, fordi han tilfældigvis er rapper, og rappere plejer at have meninger, der er længere fra mainstreamen. Måske er sandheden, at Macklemores politisk korrekte holdninger blot er dannede middelklasseholdninger, og det her bare er første gang, de udtales af en rapper?

Hiphop omtales ofte som et kommunikationsmiddel for de dele af samfundet, der sjældent bliver hørt. Hos Macklemore bliver hiphop talerør for midten, ikke for udkanten. Det er nyt. Om det også er interessant at lytte til denne frelste unge rapper – der ofte forveksler klicheer med sandheder – blot fordi hans velkendte budskaber leveres i rapform, må være op til den enkelte.

Herfra skal det blot konstateres, at Macklemore nok er den eneste rapper, der kan bygge et helt nummer (‘Wings’) på funderinger over de sociopolitiske konsekvenser af at gå med Nike-sko.

Læs også: Macklemores 10 sammenstød med resten af hiphop-verdenen

Macklemore giver koncert i Tap1 den 1. oktober.

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold