Belle and Sebastian efter næsten to årtier som band: »Nu vil vi gøre tingene anderledes«

Skotterne indtager Koncerthuset i aften med snart to årtiers indieperler i bagagen – vi har snakket med trommeslager Richard Colburn om bandets udvikling og fremtid, der byder på helt nye vinkler og eurodance.
Belle and Sebastian efter næsten to årtier som band: »Nu vil vi gøre tingene anderledes«

Hvordan er livet i Belle and Sebastian?
»Livet er virkelig godt, tak. Vi er faktisk lige blevet færdige med en plade. Vi var i Atlanta for nyligt for at optage, og vi har forberedt os på at spille live igen. I øjeblikket regner vi med, pladen kommer ud i begyndelsen af januar. Så vi har ret travlt for tiden«.

Hvad kan du fortælle om det kommende album?
»Det er lidt anderledes. Albummet har en ret moderne lyd og er mere elektronisk visse steder, men du kan stadig mærke, det er os. Der nogle sange, der er ret eurodisco. Vi brugte også en ny producer. Så det er ret anderledes, men det har været virkelig sjovt«.

Hvordan fandt I inspiration til at bruge eurodisco?
»Stuart (forsanger Stuart Murdoch, red.) havde nogle ting i tankerne fra det europæiske Melodi Grand Prix. Han er stor fan af det og har set det gennem mange år, og af en eller anden grund var det så en del af hans inspiration, og så gik vi i den retning med nogle af sangene. Det bliver spændende at se, hvad folk synes«.

Så I har taget nogle chancer?
»Det kan man sige. Vi er nået til et punkt, hvor vi har fået en ny publishing deal med et nyt firma, nyt management, ny producer og nyt pladeselskab – vi er på Matador, men nu har de signet os til hele verden i stedet for blot USA. Så vi er virkelig ved et nyt kapitel, hvor alt er fuldkommen anderledes«.

»Vi spiller stadig rigtig godt sammen og vi er ret stolte af den plade, vi lige har lavet, så jeg synes, vi er et godt sted. Vi har alle sammen nydt live-oplevelserne de seneste år, men vores shows har været ret ens i et stykke tid, så nu vil vi gøre tingene anderledes med en anden vinkel«.

Kan du fortælle lidt om jeres udvikling som band, efter at have været sammen i snart to årtier?
»Da vi startede, var vi otte medlemmer. Vi mistede nogle medlemmer på vejen, og nye medlemmer er kommet til, men kernen i bandet har altid været den samme. Jeg tror altid, der vil ske den slags ændringer, når man er del af et band, som holder sammen så længe, før man bliver enige om, hvor man skal hen«.

»Vi er blevet meget vant til hinandens selskab, og vi er vant til at arbejde sammen. Så bliver det meget lettere, fordi folks egoer ikke er så store længere – du ved, hvad du laver, og du kender din plads og ved, hvad alle vil have. Der har bestemt været perioder, hvor det ikke har været nemt, men det er uundgåeligt, når du laver noget så længe«.

Hvordan har I udviklet jer individuelt?
»Bandet har været med til at give os muligheder for at lave forskellige ting hver især. Jeg dj’er og rejser en del, og jeg spiller i forskellige bands. Stuart har lige lavet en film (’God Help The Girl’ fra 2014, red.), og Stevie (guitarist, red.) har udgivet et soloalbum. Så på grund af Belle and Sebastians navn har vi haft muligheder for at lave forskellige ting i musikindustrien, hvilket har været en stor bonus«.

Er det svært at finde hinanden igen, når I har været væk fra hinanden i perioder?
»Nej, slet ikke. Der var et spring mellem de sidste to album – jeg var væk i et års tid eller to med et band, og alle lavede deres egne ting. Stuart brugte et par år på at lave sin film, men så snart vi er tilbage og begynder at spille, ligger det hurtigt i fingrene. Så er vi bare tilbage, hvor vi slap. Der en stærk kemi mellem os, fordi vi har spillet sammen så længe, så det tager ikke lang tid for os at få det hele til at falde på plads igen«.

Hvordan har du følt musikindustrien ændre sig omkring jer, siden I startede som band i 1996?
»De sociale medier har ændret alt fuldstændig. Måden man laver og lytter til musik på har ændret sig markant. Man bliver bare nødt til at prøve at være med og prøve at få nye, gode idéer. Da vi startede som band i 1996 havde vi en virkelig god kommunikation med vores fans. Vores website var god til Q&A’s og sådan, men nu er alt offentligt. Alt du gør, er offentligt. Vi gjorde alt, vi kunne, og arbejdede virkelig hårdt for at have kommunikation med dem, der købte vores plader, men nu er alt offentligt – det er utroligt. Der er både gode og dårlige ting ved det, men hvis du ønsker at promovere noget, er det blevet virkelig let«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Er der noget, du ville ønske, I havde gjort anderledes?
»Vi er et rigtig godt sted lige nu, og alt har jo på en måde ledt os her til. Vi har gjort nogle gode ting og lavet nogle fejl, men det er alt sammen en del af læringsoplevelsen, så jeg tror ikke, jeg ville have gjort noget anderledes. Vi har mere styr på, hvad vi laver nu. Vi laver stadig fejl – bare færre af dem«.

Hvordan har I overlevet som band så længe?
»Vi holder af hinanden. Vi respekterer hinanden og er opmærksomme på hinanden, så vi giver hinanden plads og gør det, vi har lyst til. Men jeg tror også, det har hjulpet, at vi har holdt pauser«.

Har I endnu 18 år sammen foran jer?
»Vi får se, vi får se. Forhåbentlig! Det ville i hvert fald være fantastisk. I øjeblikket er det stadig rigtig sjovt, og vi bestræber os stadig på hele tiden at blive bedre, så så længe de to ting er på plads, vil vi forhåbentlig lave mange flere plader«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af