Fire ting, der undrer os ved den nye Jokeren-video

Årene imellem har han jammet plader ud med Grafisk Musik, udgivet en bog og været vært i talentshows, men nu er Jokeren tilbage med sin første reelle single siden 2009-albummet ’Den tørstige digter’. Og der foregår mange nye ting i ’Normalt’ – både når det kommer til musik og udtryk.

Her er fire ting, vi studser specielt over.

1. Hvorfor så mainstream?
Springer man tilbage til ’Den tørstige digter’ blev man på førstesinglen ’Gå væk’ ramt lige i ansigtet. Blæs Bukki var gæst og beatet var friskt. Det var alt andet, end hvad man havde forventet. ’Normalt’ lyder mere som en radiosingle. Der er gået fire år, og det er kedeligt at gentage sig selv, men beatet vil please, ikke give dig en flad. Den klare synth og det poppede omkvæd tegner konturerne af en mere mainstream-orienteret retning, og det skal blive spændende at se, hvor meget den repræsenteres på det kommende album kontra at give plads til Jokerens sublime flow. Så er der Murro, som synger omkvædet. Sangeren er mest kendt for omkvædet på Ukendt Kunstners ’København’, og spørgsmålet er her, hvor meget man har haft den yngre målgruppe i sigte ved at have ham som feature.

Jok4
Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.


2. Disser Jokeren landets unge rappere?
’Normalt’ handler om at vende tilbage med stil. At minde alle de unge rappere om, hvem det er, der styrer gamet. Det er bravado det meste af vejen, men gemmer der sig ligefrem et decideret diss? »Hvem tror du opfandt dit fucking flow? / hver gang du ser mig så bøj dig bro«, rapper han. For det første virker brugen af ordet ’bro’ som en mild form for hån, og for det andet bliver linjen (ude af stil med resten af nummeret) staccato-rappet med tryk på alle stavelser. En stil, der bestemt har hersket i ny dansk rap den sidste håndfuld år. Jokeren spiller effektivt med musklerne, og lægger altså også op til meta-fortolkninger, hvilket allerede her har taget en del af de yngre rappere i skole.

Jok6


3. Hvad betyder symbolikken?
Jokeren selv skifter mellem bar overkrop og jakkesæt: Han er (lyrisk) nøgen, men samtidig blevet voksen, ligesom da L.O.C. officielt skiftede til jakkesættet? Det mest bemærkelsesværdige er dog de danske klenodier. Poul Henningsens Kogle-lampe, Arne Jacobsen-stole (Ægget og Svanen) og det gigantiske danske flag. Det nationalistiske aspekt går ikke igen på nummeret, ligesom den hjemlige Jantelov altid har været noget, Jokeren har gjort op med. Det hele virker lidt gimmicky, komplet med Jokerens Mastermind-posering og den unge dame, der vimser rundt. Hvad laver hun egentlig i videoen?

Jok5


4. Kan vi ikke bare få klassiske linjer hele vejen igennem?
Jokeren kan noget med ord, der har der aldrig været tvivl om, og her har vi så et klassisk praletrack. Kongen er tilbage, og han er stadig på toppen, hvorfor der er masser af stærke rim og lyriske guldkorn at finde på ‘Normalt’. Vi vil bare gerne have ting som nedenstående hele tiden.

Klassisk Jokeren: »Kender ham der vasker trapper / ham der laver kebabber / og alle dem der rapper«.

Humor: »Tro mig, jeg er ikke en crowdpleaser / jeg har skabt stjerner ved bare at feature i min wife-beater«.

Flowet: »For I brænder ligesom Ikaros, hvis I tror I kan stikke os / og bagefter tigge os om flere ideer / jeg er fundamentet / I brød patentet / lad være at spille dum når din gæld blir’ hentet«.

Læs også: Her er 21 koncerter, du skal opleve i september

Sponsoreret indhold
Har du nerver til en ny omgang ’True Detective’?
Se Mahershala Ali brillere i den intense sæson 3 på HBO Nordic.
HBO Nordic
Advertisement