»Sjældent stærk musikdokumentar« – se den rørende ’Amy’ på C More

Hiphoppens nye hovedstad: De 10 vigtigste rap-talenter i Chicago lige nu

Hiphoppen blev født i New York, i 90’erne flyttede den til Los Angeles, og i 00’erne har den haft fast bolig i Atlanta. Nu er denne tydeligvis nomadiske genre flyttet igen, og de sidste to-tre år har Chicago pludselig produceret talenter på stribe.

Det er selvfølgelig i sig selv spændende, men endnu mere interessant er det, at Chicagos opblomstring ikke følger én stilart (som det var tilfældet med Los Angeles’ G-funk eller Atlantas trap), men at de nye rappere tværtimod repræsenterer et væld af forskellige udtryk.

Det vælter med forskelligartede talenter i hiphoppens nye hovedstad – vi har samlet de ti vigtigste.

Sponsoreret indhold
En præst, en gangster og en kultleder går ind på et hotel
… og deres mørke, mystiske hemmeligheder smuldrer i den stjernespækkede thriller ‘Bad Times at the El Royale’. Find spilletider og billetter her.
Nordisk Film

Vic Mensa
Okay, vi indrømmer det: Lige i starten troede vi også, at Vic Mensa var en mindre interessant udgave af Chance the Rapper, men i løbet af 2014 har rapperen fra SaveMoney-crewet vendt den forestilling på hovedet. Mens ’Innanetape’ fra 2013 lå meget i forlængelse af Chances ’Acid Rap’, har Mensa siden prøvet kræfter med alt fra trap til deciderede house-beats. Chicago er byen, hvor house opstod, så man forestiller sig ham have tænkt: Hvorfor ikke rappe over house? Vic Mensa er pludselig blevet en af Chicagos mest uforudsigelige og interessante skikkelser – et faktum der også understregedes til rapperens hyperaktive og ekstremt engagerede Roskilde-koncert i år.

Vigtigste udgivelse: ’Innanetape’ (download HER)
’Innanetape’ er en solid udgivelse med et par virkelig stærke højdepunkter (det elektroniske og skæve Chance-samarbejde ’Tweakin’’ eksempelvis), men dét, der for alvor har fået forventningerne til at stige, er nye numre som det løsslupne ’I Feel That’, remixet af Disclosures ’When a Fire Starts to Burn’ og især house-eventyret ’Down On My Luck’.

Chief Keef
Chief Keef fik enorm succes med ’Don’t Like’ og ’Love Sosa’, to dystre og samtidig storladne numre, der gjorde ham til frontfigur for den ofte kritiserede drill-bevægelse. Men den store hype var svær at omsætte til mainstreamsucces, også fordi rapperen for eksempel udeblev fra en videooptagelse, selv om en gigantisk produktion, der inkluderede 50 Cent og Wiz Khalifa, stod og ventede midt ude i ørkenen. Men Keef synes ubekymret, og det seneste års tid har han fuldstændig opgivet al struktur og udgiver helt enkelt cirka et nummer om ugen med de mærkeligste, originale flows eller vanvittigt vrængende autotune.

Vigtigste udgivelse: ’Finally Rich’
Både Chief Keefs gennembrudsmixtape ’Back From the Dead’ (download HER) og hans albumdebut ’Finally Rich’ er tæt på at have status som nyklassikere, men især albummet er enestående, fordi det både inkorporerer de tidlige drill-mesterværker ’Don’t Like’ og ’3Hunna’, de hymniske hits ’Love Sosa’ og ’Hate Being Sober’, samt autotunet poprap som ’Kay Kay’ og ’Citgo’, der antyder vejen Chief Keef skulle gå senere hen.

LISTEN FORTSÆTTER PÅ DE NÆSTE SIDER.

Soundvenue 1 / 5 Soundvenue
Advertisement