Jooks

Jooks har lavet en fremragende plade om livet som rappende dansk familiefar
Jooks

Det er snart seks år siden, at vi sidst hørte noget til Jooks, da han indtog de danske hitlister med den bekymringsløse landeplage ’Hun vil ha en rapper’. I mellemtiden har den snart 35-årige rapper for længst lagt de festlige 20’ere bag sig og etableret sig med kone og børn.

Jooks’ søgen efter at forene hiphoppens selvhævdelse med et liv, der i højere grad er præget af forældremøder og parmiddage end drive bys og promiskuøse eskapader er det altdominerende tema på ’Dyr’. Det står klart allerede på det fremragende åbningsnummer ’Etableret’, hvor han med dyrisk vildskab bryster sig af sine reproduktive evner. Det er både overbevisende og originalt – og så slår det ligeså hårdt som et hvilket som helst andet hiphopnummer, du har hørt i år.

Læs også: Se musikvidoen til ‘Etableret’

Heldigvis er albummet også mere end lyden af en viril alfahan, der banker sig selv på brystet. Jooks skildrer hudløst ærligt det svære i at lægge ungdommens frihed bag sig, som når han desperat tigger børnene om at sove, og problematiserer samtidig behovet for medicin for at få tilværelsen til at hænge sammen.

Kompleksiteten understøttes pladen igennem på fin vis af Jonatan Elkærs beats, hvor klaustrofobisk kulde pludselig brydes af varme saxofonbidder. Jooks’ flow er som sædvanlig også velplantet på beatet, men det er først og fremmest hans modige skildring af en voksen mands hverdag, der er så uglamourøs og så udpræget dansk, der gør ’Dyr’ til en af de mest interessante og vellykkede danske rapudgivelser i mange år.

Læs også: 20 koncerter du skal opleve i februar

Jooks. 'Dyr'. Album. Universal.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af