Kraftwerk: Tre måder hvorpå pionererne har ændret populærmusikken

I anledning af Kraftwerks igangværende koncertrække i DR Koncerthuset går vi her bagom de elektroniske pionerer fra Düsseldorf og giver vores bud på, hvordan de har ændret populærmusikken – og med rette er blevet kaldt det mest indflydelsesrige band siden The Beatles.

1. De gjorde synthesizeren til et toneangivende instrument

Det er svært, hvis ikke umuligt, at forestille sig moderne musik uden. Lige siden den amerikanske ingeniør Robert Moog lancerede den første prototype i 1966, har synthesizeren været en kreativ medspiller indenfor rock, pop, funk, electronica, techno og hiphop.

Instrumentets talrige muligheder for at farve lyden – med blandt andet oscillation (der skaber bevægelser via elektroniske kredsløb), pitch-bending (hvor tonen kan ændres gradvist) og wave patterns (der influerer selve lyden gennem forskellige indstillinger) – giver mulighed for at kreere stemninger i det uendelige. Hvilket Kraftwerk perfektionerede til fulde.

På ‘Autobahn’ (1974) og ‘Radioaktivität’ (1975) anvendte tyskerne primært synthesizere til at skabe lyddesigns, der skulle understrege de pågældende albums tematikker, mens instrumentet på ‘Trans-Europa Express’ (1977) og ‘Die Mensch-Maschine’ (1978) blev  bragt mere melodisk i spil til at accentuere de iørefaldende sange. ‘Das Modell’ fra sidstnævnte album er et glimrende eksempel.

En essentiel komponent i Kraftwerks lyd har ligeledes været udnyttelsen af synthesizerens vokale aspekt, vocoderen, som bruges på stemmerne i både ‘Autobahn’, ‘Europa Endloss’ og ‘Die Roboter’. Selv om instrumentet har fulgt den teknologiske udvikling og bragt nye digitale modeller på markedet, bliver den karakteristiske lyd fra de analoge maskiner til stadighed omfavnet af nutidige kunstnere. På trods af mere end 40 år på bagen vil synthesizeren for altid signalere lyden af fremtid og teknologi, ligesom dens mange muligheder er uløseligt forbundet med Kraftwerk.

Sponsoreret indhold
Queer-perle er »en af årets mest centrale film«
To af tidens største skuespiltalenter, Chloë Grace Moretz og Sasha Lane, viser deres værd i ‘The Miseducation of Cameron Post’. Find billetter her.
41Shadows
Soundvenue 1 / 3 Soundvenue