Fra kitsch til cool: 10 r’n’b-album fra 90’erne, der har overlevet det udskældte årti

destinys-child-717x375


90’erne er kendt som det ironiske årti
, men r’n’b-verdenen var oprigtig og ikke interesseret i ironi. I datidens musikvideoer kan man virkelig se, hvordan Janet Jackson, Mary J. Blige, Jodeci og Brandy føler den, og derfor var de også nemme at latterliggøre. Specielt efter årtusindeskiftet hvor de bare fremstod endnu mere kikset blankpolerede.

Så det hjalp bestemt ikke, at r’n’b-artisterne sjældent skrev eller producerede musikken selv. Den blev derfor også kritiseret for at være både uautentisk og kommercialiseret – en modpol til samtidens dominerende modkultur, grungemiljøet.

I 90’erne var r’n’b derfor lidt en kitschet størrelse. Sådan har den i hvert fald set ud i bakspejlet i mange år. Men nye navne som Tinashe, Kelela og FKA Twigs har pustet et mere eksperimenterende liv i genren og kaster samtidig nyt lys på forbillederne fra det udskældte årti.

Her er 10 album at starte på, hvis du fejlagtigt går og tænker, at 90’ernes r’n’b ikke er noget for dig.

1. TLC ‘CrazySexyCool’ (1994)

Udover at være det bedst sælgende album for en amerikansk pigegruppe nogensinde – på verdensplan kun overgået af Spice Girls’ debutplade – introducerede ‘CrazySexyCool’ også nogle af de producere, der kom til at definere eftertidens r’n’b, såsom Jermaine Dupri, Babyface og P. Diddy. Af samme grund mangler albummet måske også en gennemgående konsistens, men til gengæld fremstår de individuelle numre endnu stærkere. Gruppens signatursang ‘Waterfalls’ blev med sit opbyggelige tema om narkohandel og AIDS-epidemi en MTV-yndling, og albummet var et af de første eksempler på r’n’b’ens indtog i popmusikken.

Soundvenue 1 / 10 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold