Kidd om sit musikalske skifte: »Jeg følte, at jeg var i et fængsel«

Kidd om sit musikalske skifte: »Jeg følte, at jeg var i et fængsel«
Foto: Tue Blichfeldt/Soundvenue

Han har taget fusen på alle, fornyet dansk hiphop, aflivet sit projekt for åben skærm, skrabet bunden og forarget. Nu er Nicholas Westwood Kidd tilbage med en ny lyd, og følelserne uden på tøjet.

»Hvis jeg ikke udviklede mig som kunstner, så kunne jeg lige så godt få et job i Netto«. 

Nicholas Westwood Kidd har altid været kongen af one-liners. Hans flabede hiphop og Kidd-persona har sat sig som en torn i siden på forestillingerne om den gode smag, siden han slog igennem med ‘Kysset med Jamel’ i 2011, der startede en offentlig rutsjebanetur, både musikalsk og personligt.

Nu overrasker han igen, når han lukker Kidd inde i barskabet og åbner op for følelserne på en ny ep, ‘Heimdals Port’, under aliasset Heimdals Sidste Vogter. Vi har i dag premiere på projektets debutsingle, ‘Ruller stadig’.

Hejmdal var en gud i nordisk mytologi, der eftersigende havde en ekstremt god hørelse og derfor fungerede som gudernes vogter. I den ånd ser Nicholas sig som musikbranchens vogter. »Den er lidt fortabt. Det hele er blevet sådan noget hornmusik med prutter og røv. Jeg har selv været en del af det, og det er meget sjovt, men der bliver nødt til at være noget andet i rapverdenen«, siger han. 

Hans modspil er skabt udelukkende sammen med den Hukaos-affilierede producerduo Orbit Crew bestående af Carl Barsk og Mathias Klysner, der også er med i Waldo & Marsha. De er kendt for deres produktioner for blandt andre Karl William og Lord Siva, og det er den samme lettere sumpede og sløve lyd af sene nattetimer, der præger ‘Heimdals Port’.

Hvorfor havde du brug for at sadle om?
»Jeg følte, at jeg var i et fængsel. Jeg ville gerne lave noget andet musik og gerne bringe noget andet til bordet. Da Kidd kom, var det også nødvendigt. Der var ting så fissefornemme. Så selv om det var dumt, så var det nødvendigt, at man lavede noget som ‘Uhh det så svært at være så god’ og ‘Ik lavet penge’, men nu skal alt bare være pik og patter og flasker og fugle og sådan noget. Det gider jeg ikke være en del af lige for tiden«. 

Så de nye sange passede ikke under Kidd-projektet?
»Det er vigtigt at holde tingene hver for sig. Jeg har ikke lyst til at have så mange dybe følelser, og så nummeret efter spille ‘Ik lavet penge’. Det ville være mærkeligt at gøre sig selv nøgen på en scene på den måde, og så bare trække swag-kasketten på lige bagefter. Det er to fuldkommen forskellige verdener«. 

Er du bange for, at folk vil se det som endnu et Kidd-stunt?
»Nej, man kan let høre på musikken, at det ikke er noget stunt. Kidd-projektet ligger så fjernt fra, hvordan virkeligheden er, og hvordan man i virkeligheden har det. Mange af de nye numre kunne ikke bliver mere personlige, jeg kunne ikke snakke mere fra hjertet«.

Tror du så, at folk ser det, som om du hægter dig på Aarhus-bølgen?
»Det har jeg selvfølgelig tænkt over. Jeg har arbejdet sammen med Orbit samtidig med deres hype, men det har aldrig været planlagt. Jeg ved, at min plade kommer, og Karl William udsender nyt. Folk kommer til at sige, ‘Kidd har planlagt det’. Det er Hukaos-lyden, men jeg synes ikke, at Heimdal-universet minder om noget af det andet«.

Hvordan startede samarbejdet med Orbit Crew?
»Karl William begyndte at komme meget i København og sov tit hos mig, før han fik en lejlighed. Det var sidste år, da ‘Kiddæssancen’ kom ud, og jeg fik tæsk på nettet for den. En aften sad vi og drak lidt, og vi vidste, at Orbit Crew var i studiet, og så tog vi derud og lave nummeret ‘Virkelighed’, som er sidste nummer på ep’en. Det var startskuddet til den nye lyd. Jeg tænkte, at det var fedt at rappe på den måde, og jeg fandt ud af, at det var fedt at arbejde med Orbit«.

Hvordan er det anderledes at arbejde med dem?
»Før var det meget sådan, ‘vi mødes i Njalsgade klokken 10, og jeg skal hente mine børn klokken 15’. Men man kan ikke lave musik på den måde. Med Orbit og Hukaos er vi bare taget i studiet. Det var ligesom i gamle dage, da jeg begyndte at lave musik. ‘Hvad laver du?’ ‘Jeg er i studiet. Kom forbi, hvis du keder dig’. Så man er bare i studiet. Det har jeg savnet. Det er lykkes os at bygge en større verden op på den måde.

Andre hænger ikke ud i studiet på den måde. Det hele skal handle om penge og klubber. Jeg kunne give en fuck for flasker. Jeg kan gå ned i kiosken og købe en flaske til at tage med i studiet. Jeg er ligeglad med at stå på det øverste bord på klubben, have det varmeste hit og få flest streams. Det er det eneste folk går op i«.

Det lyder, som om du mere er i dit rette element nu?
»Det er meget mere mig. Vi er i studiet på en anden måde. Man tager sig mere tid, måske også derfor, jeg er mere i mit es. Jeg føler kun, at jeg bliver bedre, og jeg har allerede lyst til at lave den næste ep«.

Læs også: Premiere: Hør Kidds første single som Heimdals Sidste Vogter

Læs også: Kidd: 10 tracks jeg elsker at høre i tourbussen

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af