M.O.P. – højenergisk bulldozer-rap

Det var ikke perfekt, men stemningen var uforlignelig til duoens koncert på Vanguard.
M.O.P. – højenergisk bulldozer-rap
Foto: Samy Khabthani

Mens både D.I.T.C. og Dead Prez kæmpede med for alvor at få gang i Vanguards store scene, forvandlede M.O.P. fredag aften Fat Cat-teltet til en blanding mellem et ecstasy-rave og en slagmark. Det var på forhånd uklart, hvorfor Brooklyn-duoen, der medbragte det både mest live-venlige og mest kendte katalog af fredagens hiphopnavne, ikke var blevet placeret som aftenens hovednavn. Ikke desto mindre viste den intense og sammenpressede stemning i det lille telt sig som en glimrende scene for deres trykbølge af en koncert.

Gruppens mangeårige DJ Laze E Laze fik allerede under den ultrakorte opvarmning teltet til at syde, og da M.O.P. fem minutter inde i koncerten diskede op med ’Cold As Ice’ var der ingen vej tilbage. Der var ikke noget med at bygge settet langsomt op, hardcore-legenderne ramte scenen som en stang dynamit.

Desværre var lyden indledningsvist så mudret, at det ikke bare var umuligt at skille de rappede ord fra hinanden, det var momentvis næsten ikke til at skelne mellem beats, rap og publikums begejstrede råb. Det forhindrede ikke formidable øjeblikke som da Billy Danze spillede luftguitar til ’Eye of the Tiger’ som optakt til M.O.P.’s egen ’4 Alarm Blaze’, der sampler det ikoniske riff, men i perioder druknede koncerten i støjinfernoet og en række mindre kendte numre.

Det vendte med et bizart medley, hvor Laze E Laze i bedste Fatman Scoop-stil brugte blandt andet Jay Z, DMX, Eve og Nirvana (!) til at presse stemningen helt ud af det røde felt. Det var ikke elegant, men virkede helt efter hensigten. Pludselig stod lyden også skarpt, og både publikum og scene opførte sig som et telt fuld af vilde dyr og brølede med på chantet til Pharoahe Monchs ’Simon Says’, uden at Billy Danze og Lil’ Fame behøvede at rappe.

Det gjorde de heldigvis i en ekstatisk afslutning med GangStarrs ’Who Got Gunz’ og signaturnummeret ’Ante Up’, der 15 år senere stadig giver en lyst til at ødelægge alt inden for en radius af fem meter. Det var ikke nogen perfekt koncert, men den efterfølgende adrenalinrus efterlod ingen tvivl om, at M.O.P. var aftenens højdepunkt.

M.O.P.. Koncert. Vanguuard Music Festival.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af