Mesterværker: 20 album der definerede 90’erne som musikårti

Mesterværker: 20 album der definerede 90’erne som musikårti
The Notorious B.I.G.

Nogle husker måske bedst 90’erne for boybands, popballader og eurodance – det var sådan, hitlisterne så ud – men årtiet var naturligvis meget mere og andet end det.

90’erne var grunge, banebrydende hiphop, triphop, Björk, indierock, The Notorious B.I.G., britpop, Nirvana, americana og så videre. Årtiet var ikke bare et musikalsk skatkammer i sig selv, der kan i dag trækkes utallige tråde til både genrer, kunstnere og ideer, der blev grundlagt og udtænkt af datidens masterminds.

Det er selvfølgelig en utaknemlig opgave et korte 90’erne ned til bare 20 album – vi skraber selvfølgelig kun overfladen – men vi har gjort os umage med at koge årtiets vigtigste tendenser, mest nytænkende kunstnere og friske genreideer sammen til én liste. Der er ikke plads til det hele, men under hvert album peger vi dig også i retning af andre mesterværker fra samme musikalske gadekær – på den måde kommer vi tæt på.

Husk: Dette er ikke en liste over 90’ernes ’bedste’ album. Det er en kronologisk gennemgang af årtiets epokegørende (men selvfølgelig også fremragende) album. Et tidsbillede, der indkapsler ånden af 90’erne.

Følg med her, mens vi gennemgår det magiske årti.

1. A Tribe Called Quest ’The Low-End Theory’ (1991)

Hiphop har aldrig været mere cool end på ’The Low End Theory’. Albummet spiller med en moden ro og selvsikker charme, der spænder fra bunden af de jazzede kontrabasgange til frontmanden Q-Tips nasale vokal, der ligger på beatet som en trompetsolo. Attituden er ligeså meget Miles Davis som den er Run-DMC, og det kan være svært at forstå, at gruppens medlemmer kun var 21 år gamle, da de indspillede pladen.

De støvede jazz-samples og eftertænksomme tekster var blot et snapshot af New Yorks rapscene anno ’91, men ’The Low End Theory’ har med årene distanceret sig fra epokens andre hovedværker gennem sin unikke tidløshed. Q-Tips beats emmer af musikalsk finforståelse: Samplingerne komplementerer ikke kun hinanden i toneart, men helt ned i deres grundlæggende feel, som kunne Tip trække de forskellige musikere op af pladernes riller og få dem til at spille sammen.

Albummet blev øjeblikkeligt udråbt til et mesterværk og har inspireret alle fra The Roots og J Dilla til Dr. Dre, men få er nogensinde kommet i nærheden af A Tribe Called Quests ubesværede coolness. EH

Tjek også: De La Soul ’De La Soul is Dead’ (1991), GangStarr ’Daily Operation’ (1992), Digable Planets ’Reachin’ (A New Refutation of Time and Space)’ (1993), The Fugess ’The Score’ (1996), The Roots ’Things Fall Apart’ (1999).

Listen fortsætter på de følgende sider.

Soundvenue 1 / 20 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold