Mesterværker: 20 album der definerede 90’erne som musikårti

Soundvenue 15 / 20 Soundvenue

15. Belle and Sebastian ’If You’re Feeling Sinister’ (1996)

Meget af attraktionen ved Belle and Sebastian knytter sig til frontmand Stuart Murdochs sangskrivning, der kombinerer en drømmende nostalgisk forvaltning af folkpop fra 70’erne (Nick Drake) med 80’ernes simrende indiepop (Felt, The Go-Betweens, Orange Juice og The Smiths) og en lyrisk sensibilitet, der er båret af både skarpt pointerede oneliners og udfoldede karakterportrætter.

Intet band – og ingen sangskriver – udtrykte bedre og på mere intelligent vis 90’ernes indie-æstetik, hvor det anæmiske og outsideragtige får en stemme, der afslører et rigt indre liv, hvor seksuelle frustrationer, dedikeret boglæsning og nostalgiske drømmerier mødes og den særeste komik/tragik opstår.

Murdoch har et fantastisk blik for den sigende detalje, der vender og drejer sig i lyset af tilværelsens underfuldhed, men også den stille tragedie, der ligger på lur i skyggerne af enhver undselig bedrift.

På ’If You’re Feeling Sinister’ kulminerer en hel karrieres anslag i en nænsomt doseret helhed af ti både forknytte og opstemte sange, der er skrevet med hjertet blafrende uden for jakkelommen, men også med mestersangskriverens skarpseende overblik og totale indlevelse i sit materiale. Det er et mesterværk, der har skabt sig en kult af efterfølgere (The Shins, The Decemberists, Jens Lekman, Los Campesinos), men som næppe kan overgås. MKL

For mesterlige lyriske fremstillinger af outsidere, lyt også til disse plader: Magnetic Fields ’69 Love Songs’ (1999), Neutral Milk Hotel ’In the Aeroplane Over the Sea’ (1998), Pulp ’Different Class’ (1995) og Silver Jews ’American Water’ (1998).

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.
Soundvenue 15 / 20 Soundvenue