Mesterværker: 20 album der definerede 90’erne som musikårti

Soundvenue 5 / 20 Soundvenue

5. Dr. Dre ’The Chronic’ (1992)

Lyden på ’The Chronic’ har sit eget navn: G-funk. En tung og klistret synthesizer-suppedas med catchy moog-melodier og uendelig badass bas. Den tidligere N.W.A-producers opskrift var baseret på Parliament-Funkadelics syrede festfunk, men tilsat rå mængder Compton – derfor G’et. Gangsta-funk.

G-funk er også lyden af Snoop Doggy Doggs smørstemme, der dovent danser henover de spændstige grooves. Hvis det alt sammen lyder bekendt, er det kun fordi ’The Chronic’ var en af 90’ernes mest indflydelsesrige album. Før den blev gangsta-rap formidlet som en truende mur af støj – og ingen havde nogensinde hørt om Snoop.

’The Chronic’ parkerede gangsta-rap i de hvide forstæder, på college dorms og på toppen af hitlisterne. Albummet solgte over fem millioner eksemplarer i USA og året efter fulgte Snoops Dre-producerede ’Doggystyle’ trop med seks millioner. Albummet satte ikke bare tonen for west coast-rap gennem 90’erne, den introducerede ideen om produceren som en popstjerne og Dr. Dre som en af moderne musiks vigtigste talentspejdere. Hans CV tæller foruden Snoop også Eminem, 50 Cent og Kendrick Lamar. Det er et album, hvis betydning ikke kan overvurderes. EH

Tjek også: Snoop Doggy Dogg ’Doggystyle’ (1993), Warren G ’Regulate… G-Funk Era’ (1994), 2Pac ’All Eyez On Me’ (1996), Dr. Dre ’2001’ (1999).

Soundvenue 5 / 20 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold