Årets 15 mest markante musikvideoer

Der har været fuld knald på de helt store narrativer, festlige indslag og tankevækkende dybsindigheder i musikvideo-landskabet 2015. Vi har været igennem excentriciteter fra David Bowie, politiske mærkesager fra M.I.A. og ikke mindst legendariske dansetrin fra Drake. Her har vi fundet frem til årets 15 allermest markante musikvideoer fra året, der gik.

1. David Bowie ’Blackstar’

Lytter man til ‘Blackstar’, er det svært at have fantasi til at forestille sig en musikvideo, der kan yde nummerets excentricitet fuld retfærdighed. Men her formår David Bowie i selskab med instruktør Johan Renck (der desuden står bag serien ‘The Last Panthers’, som selve nummeret oprindeligt er skrevet til) at indfri alle forhåbninger om en visuel pendant.

Billedsiden til ‘Blackstar’ er et eksperimenterende eventyr mellem surrealisme og symbolisme, hvor der leges med et utal af uhyggelige scenarier og skælvende karakterer, der hver især fremstår fuldkommen besatte. Mest besat af dem alle er Bowie selv, der gennem videoen skildrer tre forskellige karakterer: Først den blinde, plagede og vanvittige person med bind for øjnene, dernæst den flamboyante, swingende joker af en galning og sidst, men ikke mindst, den visionære præsteskikkelse med ‘Blackstar’-bogen i hånden og vind i håret.

Renck og Bowie har ladet fortolkningen af den lille kortfilm være op til dens publikum – og med både korsfæstede fugleskræmsler, rituel eksorcisme, prædikener og underkastelse er der rigeligt at tage fat på for den flittige fortolker. Bowie har dog afsløret, at halen, der sidder på en af filmens kvinder, var på egen opfordring, da han syntes, den var »kind of sexual«.

Listen fortsætter på de følgende sider…

Soundvenue 1 / 15 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold