Exec – Troels Abrahamsen på nervøs vandring ind i mørkets hjerte

Exec – Troels Abrahamsen på nervøs vandring ind i mørkets hjerte
Foto: Mikkel Andersen

Det var en tydeligt nervøs Troels Abrahamsen, der indtog scenen på det propfyldte Huset i Hasserisgade under Northern Winter Beat-festivalen. Men det er også, uanset hvordan man vender og drejer det, lidt af en isflage den navnkundige Veto-frontmand modigt har skubbet sig ud på. For på det kommende debutalbum under Exec-navnet, som i skrivende stund blot lurer to uger ude i fremtiden, er Abrahamsen blot i selskab med et klaver – og intet andet.

Borte er de sydende synths og de pumpende trommemaskiner, han tidligere så konsekvent har barrikaderet sig inde i, om kunstneraliasset har været I Know That You Know, Mockin’ Bird, SuperTroels eller, senest, slet og ret Troels Abrahamsen. Denne fredag eftermiddag i Aalborg havde Abrahamsen også kun sig selv, et sortskinnende Yamaha-flygel og en armfuld nussede A4-sider med lyrik at holde sig til. Undervejs jokede han med, at trommemaskinerne om lidt nok ville blive fundet frem, men det blev heldigvis ved snakken.

Som Exec har Abrahamsen dermed både billedligt, men også bogstaveligt fundet en ny, mere inderlig og intim stemme frem. Han synger langt mere følelsesladet og klassisk skønt på disse sange, som om han anglede efter at gå folk som Antony Hegarty i bedene. Når ret skal være ret, så var det heller ikke fordi man savnede Abrahamsens gamle, elektroniske jeg. Det omtrentlige dusin af sange vi fik serveret var en ganske appetitlig forsmag på, hvad der må udgøre det meste af ‘The Limber Real’ – et mørkt, intenst album, pakket med undergang og sortsyn.

Undertiden var det patosfyldte faretruende tæt på at slingre over i det affekterede, men det kan fint tilskrives den føromtalte nervøsitet. Det er kun tredje gang, at Abrahamsen er ude at lufte Exec-materialet, så det er nok de færreste, der ikke har kunnet tilgive, hvis det hele ikke har siddet lige i skabet.

Efter den regulære koncert på lige over 40 minutter blev det tid til et ekstranummer, hvor der opstod et ‘Festen’-agtigt øjeblik: Abrahamsen måtte vælge mellem to krøllede ark: Et med en sang, som han mente, han var ved at kunne – og ét med en, som næsten var færdig. Det blev til førstnævnte, som viste sig at være Abrahamsens take på den gamle Halfdan Rasmussen-klassiker ‘Noget om helte’.

Den passede fortrinligt som en poetisk afrunding på en eftermiddagsmatiné med Execs på én gang nære og dommedagsdystre sangskat. Der herskede ingen tvivl herefter om, at vi har noget i vente med ‘The Limber Real’, men at Exec med tiden sikkert også kan vokse med opgaven og gradvist føre koncertgængerne endnu længere ind i mørkets hjerte.

Exec. Koncert. Northern Winter Beat, Huset.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af