10 afropop-musikere, der fortjener at slå igennem i Vesten i 2016

10 afropop-musikere, der fortjener at slå igennem i Vesten i 2016
Rapperen AKA fra Sydafrika.

Afrika er det nye sort. Det var ikke bare navnet på DR K’s reportageserie i efteråret om det spirende kulturliv i kontinentets metropoler – det er også sandt og har egentlig været det længe. Det er da også langt fra kun DR, der har sat fokus på Afrika i den senere tid. Louisiana havde i sommer en stort anlagt udstilling om den del af kontinentet, der ligger syd for Sahara, ligesom flere internationale musikmedier som hiphop-sitet Okayplayer og Solanges Saint Heron-fællesskab er begyndt at sætte større fokus på afrikansk musik.

Endnu mangler vi dog at se den første, nye afropop-stjerne bryde igennem lydmuren til et internationalt publikum på samme måde, som det er lykkedes for den ældre generation af afrikanske artister med verdensstjerner som Angelique Kidjo, Fela Kuti og Miriam Makeba.

Men måske bliver 2016 året, hvor et vestligt publikum for alvor får øjnene op for afropoppens lyksaligheder på et dansegulv og i et par høretelefoner? I hvert fald er der flere tendenser, der peger i den retning. Mens flere vestligt fødte artister er begyndt at fremskrive deres afrikanske baggrund i promoveringen af deres musik – mest prominent ved etiopisk-amerikanske Kelela, etiopisk-canadiske The Weeknd, norsk-ivoriansk/ghanesiske Nico & Vinz og svensk-gambianske Seinabo Sey – er en række afrikanske artister også blevet co-signet af vestlige megastjerner på det seneste. Ligesom pladeselskaber som Sony og Roc Nation forsøger at konsolidere sig på et til stadighed mere købedygtigt afrikansk marked.

Her følger derfor et bud på ti afrikanske artister, der har potentialet til at slå igennem i Vesten i 2016. Det siger sig selv, at på et kontinent med over 50 stater kan en sådan liste aldrig blive udtømmende, da hvert land har sin egen individuelle musikindustri med en flora af genrer og artister. Ligeledes vil den opmærksomme læser måske notere sig, at over halvdelen af listens navne kommer fra Nigeria.

Som Afrikas folkerigeste nation med mere end 180 mio. indbyggere og 36 stater har landet kontinentets måske mest veludviklede underholdningsindustri. Når man taler afropop, er det derfor også svært at komme uden om den såkaldte Naija Pop (den nigerianske variant af genren), og man kunne sagtens have lavet listen udelukkende med artister herfra. Vi har dog forsøgt at udvælge de pt. mest aktuelle blandt disse og krydret dem med interessante artister fra det øvrige Afrika.

1. AKA (Sydafrika)

Sydafrikanske AKA er ikke kun en stor stjerne i sit hjemland, men også i det meste af det sydlige Afrika og på det øvrige kontinent, og det er derfor heller ikke uden grund, at han bliver kaldt ’The African Hip Hop Prince’. Den 27-årige rapper har dog også gjort sig bemærket uden for Afrika og har flere gange ageret support for navne som Kanye West og Kendrick Lamar på deres sydafrikanske turneer.

Før AKA helligede sig musikkarrieren studerede han lydteknik, og den musikalske indsigt lader sig også høre de polerede produktioner, der bærer præg af samples og tung bas – hør bare ’All Eyes On Me’ fra 2014-pladen ’Levels’, der ikke lader DJ Mustards ratchet music meget efter.

Det kan derfor heller ikke undre, at AKA optræder som eneste afrikanske navn på listen over BBC 1Xtra’s Hot for 2016, der også tæller navne som Kehlani og Nao. På den måde indvarsler 2016 forhåbentlig også et bedre år for den sydafrikanske rapper, som i 2015 mest blev kendt for sin beef med en af Sydafrikas andre store rapstjerner, Cassper Nyovest, og for sin rolle i trekantsdramaet mellem ham og to andre sydafrikanske socialites, nemlig moderen til hans barn, dj’en Zinhle Jiyane, og tv-værten Matheba.

Listen fortsætter på de følgende sider.

Sponsoreret indhold
Tag et smut med Iris Gold til Berlin
Iris Gold har en travl kalender, der har bragt hende en tur til Berlin. Turen byder både på Michael Jackson-inspirerede sceneoutfits og en meget høflig JBL-højttaler.
Soundvenue 1 / 10 Soundvenue