De tre største spørgsmål inden det nye Kanye-album

Én dag til Kanyes syvende album. Træk vejret dybt. Ind og ud. Hav tålmodighed. Og glæd dig over, at vi meget snart får svar på nedenstående spørgsmål, som hænger i luften forud for udgivelsen af det medieombruste album.
De tre største spørgsmål inden det nye Kanye-album

Skærmbillede 2016-02-10 kl. 11.10.22

 

1. Hvordan ser producer-/gæstelisten ud?

Det startede helt stille og roligt, da Kanye i slutningen af januar kunne melde ud, at albummet (dengang kendt som ‘Swish’) var færdigt, og at ovenstående billede var af den endelige, kompakte trackliste bestående at ti numre – inklusiv blandt andet Kendrick Lamar-samarbejdet ‘No More Parties in LA’, ‘Wolves’ med Sia og Vic Mensa, formentlig ‘Real Friends’ og så ‘Fade’ med Ty Dolla Sign og Post Malone.

Som nedenstående billede viser, er der dog siden sket en del med det nu legendariske stykke papir. Selve tracklisten er nogenlunde den samme – ‘Ultra Light Beams’ er blevet tilføjet til sidst, og så er pladen blevet inddelt i tre akter. Hertil er papiret blevet fyldt med noter fra alle de gæster (fx André 3000 og 2 Chainz), som løbende har været inde og ude af Kanyes studie – hvem er med, hvem er ikke med? Der er jo masser af gæster på de allerede offentliggjorte tracks, så er vi ude i noget a la ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’?

Den endelige gæsteliste blafrer i vinden, og ligeså gør selvfølgelig informationen om, hvem der har produceret de forskellige tracks. Der er lidt info at hende: ‘Fade’ skulle Kanye og Post Malone selv have stået for, ‘No More Parties in LA’ er en gammel (men opdateret) Madlib-produktion, Cashmere Cat og Sinjin Hawke skulle have stået for ‘Wolves’, og så står Kanye igen i front for et producerhold på ‘Real Friends’.

Allerede her en utrolig broget skare af veteraner, friske talenter, popsnedkere og selvfølgelig Kanye selv. Albummets producer-credits er næsten ligeså spændende som gæstelisten – det er den, der definerer Kanyes musikalske retning anno 2016.

Skærmbillede 2016-02-10 kl. 11.44.18

 

2. Er det her overgangen til familiemennesket Kanye?

Meget snak er gået på, hvilken version af Kanye, vi får serveret på det nye album. For det virker i den grad som om, at den megalomane provokonge fra ‘Yeezus’ har begravet sig selv og i stedet rejst sig ved familiens skød. ‘Only One’ er godt nok ikke at finde på tracklisten, men hyldesten til North West startede den lavine, der med tiden har skubbet Kanye i en retning, der oser af den taknemlighed og eftertænksomhed, der prægede starten af hans karriere.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den stærke ‘Real Friends’ er Kanye back to basics – godt nok uden et soul-sample, men tilbage til en mere ren lyd, der søger at gøre indtryk mere end at råbe op.

‘All Day’ var tracket, der for en stund gjorde op med Kanyes bløde opblomstring, men bangeren stråler i sin udeblivelse fra ovenstående trackliste. ‘No More Parties In LA’ handler om at trække sig tilbage fra ræset som hiphop-stjerne, og ‘Wolves’ (der indtil videre kun er blevet spillet i ‘Saturday Night Live’) er endnu en hjemsøgende, melankolsk sag.

Kanye har for vane at modsige sig selv på sine album. Det brutale, minimalistiske ‘Yeezus’ var en direkte antitese til det storslåede ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasi’. Måske ‘Yeezus’ nu får endnu en antitese – bare i den anden ende af det megalomane spektre? Med en Kanye, der har fundet ro og lyst til at afspejle dette i sin musik?

3. Lægger han sig nogensinde fast på en titel?

Hos Kanye er en albumtitel er ikke bare en albumtitel. Tag bare hans tre seneste soloplader:

2013: ‘Yeezus’ var musikalsk et ligeså provokerende udråb som titlen.
2010: ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ var Kanyes storværk – i den grad en smuk og forskruet fantasi.
2008: ‘808’ and Heartbreak’ var Kanyes mest følsomme album – personlige sorger sat til tonerne af autotune og 808-trommer.

Ergo: Man kan sige meget om et Kanye-album ud fra dets titel, og måske det siger noget om hans egen skiftende vision og verdensbillede, at plade nummer syv i rækken har skiftet titel tre gange nu.

Albummet startede som ‘So Help Me God’, men blev via Twitter omdøbt til ‘Swish’ i maj. Kort tid efter var tituleringen så ‘Waves’ (med dertilhørende kontroverser), og seneste kovending er nu, at titlen er en hemmelighed. Kanye har dog røbet initialerne via ovenstående tweet – T.L.O.P. – så kan man ligesom selv gætte med og vinde et par Yeezy-sko i processen.

Én ting er sikkert: Virakken omkring albumtitlen har været ligeså forvirrende som det ståhej, der har cirkuleret omkring selve albummet, udformningen og gæsterne. Måske det bare har været et promostunt? Heldigvis får vi svar på det hele på torsdag.

Læs også: Vi rangerer: Kanye Wests album fra værst til bedst

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af